Iran wil Trump arresteren! Bevel uitgevaardigd [UPDATE]

Bron: NU.nl

De Iraanse regering heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn collega’s. Iran houdt Trump en zijn functionarissen verantwoordelijk voor de dood van de generaal Qassem Soleimani en wil via deze manier voor gerechtigheid zorgen.

Arrestatatiebevel

De generaal was de leider van een belangrijke Iraanse legertak en kwam begin dit jaar om het leven door een aanval van een Amerikaanse drone in Irak. Volgens de Iraanse justitie zijn er 36 functionarissen uit de VS en andere landen verantwoordelijk voor zijn dood en worden zij verdacht van moord en terrorisme. Trump is verdachte nummer één en moet daarom worden vervolgd.

Volgens de VS zat Soleimani achter aanvallen op Amerikaanse legerbasissen in het Midden-Oosten. De dood van de belangrijke generaal zorgde ervoor dat de toch al gespannen relatie tussen Amerika en Iran nog slechter werd. Iran reageerde fel met tegenaanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak. Ook schoot het land een passagiersvliegtuig van Ukranian Airlines uit de lucht. Iran gaf na grote internationale druk later toe dat dit om een fout ging. Het dodelijk incident leidde tot grote protesten in de hoofdstad Teheran en werd unaniem veroordeeld door de westerse wereld.

Wordt Trump gearresteerd?

Het is natuurlijk hoogst ongebruikelijk dat een president door een ander land in de boeien wordt geslagen en daarom zal het nog wel even duren voordat Iran überhaupt tot actie kan overgaan. Het land moet namelijk wachten tot Trump zijn ambtstermijn heeft uitgezeten en kan daarna een vervolgingsproces tegen hem starten.

Het is lang niet voor het eerst dat Amerika en Iran met elkaar in de clinch liggen. Al vanaf het begin van Trumps presidentschap is de relatie slecht. Zo besloot Trump eerder om de nucleaire deal met Iran op te zeggen en dreigde hij meermaals met oorlog. Of Trump daadwerkelijk achter de Iraanse tralies zal komen is nog maar de vraag…

UPDATE: Interpol werkt niet mee

Interpol weigert mee te werken met Iran om Trump te arresteren. De internationale politieorganisatie meldt dat de regels verbieden „elke interventie of activiteit met een politiek, militair, religieus of raciaal karakter te ondernemen.”

Hieronder beelden en alle info:

Bron: NU, AD