Broer Floyd eist doodstraf voor agenten, politiebureau in brand gestoken bij rellen in Minneapolis

rellen in Minneapolis

In de Amerikaanse stad Minneapolis zijn voor de vierde dag op rij rellen uitgebroken tijdens protesten tegen politiegeweld, nadat de 46-jarige Afro-Amerikaan George Floyd overleed na een hardhandige arrestatie. Hierbij kwam het op verschillende plaatsen tot hevige rellen.

Overlijden George Floyd

Floyd werd afgelopen maandagavond aangehouden. Hij zou volgens een politierapport met een valse cheque geprobeerd hebben te betalen bij een horecagelegenheid in de stad in de staat Minnesota.

Toen hij, volgens een verklaring van de politie, zou hebben tegengestribbeld bij zijn arrestatie, werd hij op de grond gelegd en plaatste een agent minutenlang zijn knie op de keel van Floyd, waarna hij kwam te overlijden.

Details van deze verklaring worden tegengesproken door omstanders die beelden maakten van de arrestatie, die je hier kunt zien.

Hevige rellen in Minneapolis

In Minneapolis gingen dan ook honderden demonstranten de straat op om hun woede te uiten. Daarbij werden winkels geplunderd, politieauto’s aangevallen en zelfs een politiebureau in brand gestoken. De overheid heeft de Nationale Garde, een speciaal onderdeel van het leger, naar de stad gestuurd om de orde te herstellen.

Geroge Floyd’s broer Philonise heeft ondertusen in een emotioneel betoog geeist dat de verantwoordelijke agenten worden gearresteerd en de doodstraf krijgen. “Ik krijg nooit nog mijn broer terug. We willen gerechtigheid. Ik ben het beu om zwarte mannen te zien sterven.”

De burgemeester van Minneapolis, Frey, heeft begrip voor de protestanten en noemt deze een gevolg van “opgestapelde woede en verdriet, niet alleen vanwege die vijf minuten aan horrorbeelden, maar vanwege 400 jaar horror. Hij wil dan ook dat het gerecht snel handeld. “Waarom is de man die George Floyd doodde nog niet in de gevangenis? Als jij of ik het zouden gedaan hebben, zaten we achter de tralies.”

Bekijk hier de beelden van de rellen in Minneapolis:

Ook in andere Amerikaanse steden ging het mis, zoals in Los Angeles:

Bron & beeld: NU.nl, Foxnews, Youtube