Er is weer veel ophef ontstaan na een aflevering van Tim Hofman's BOOS. Dit keer heeft Tim met zijn team zich verdiept in familievloggers. Het gaat vooral om de kinderen in deze vlogs, die gedwongen voor de camera moeten, om maar views te scoren. De aflevering zorgt voor massale kritiek op de families, die hebben gereageerd op alle ophef. BOOS onderzoekt familievloggers kritisch
In de recente aflevering van BOOS richtte
Tim Hofman zich specifiek op familievloggers, die dagelijks hun gezinsleven op YouTube tonen. Het zijn populaire vloggers waaronder bekende namen als De Bellinga's, familie Lakap en familie De Bakker. De uitzending heeft veel stof doen opwaaien en zorgde voor diverse reacties, zowel positief als negatief. Hierbij kwamen de mogelijke negatieve effecten van deze video's op kinderen aan het licht. Hofman en zijn team onderzochten vele uren aan vlogmateriaal en spraken met kinderpsychologen en andere experts om een goed beeld te krijgen van de mogelijke risico's.
Het onderzoek wees uit dat kinderen in deze video's vaak kwetsbaar worden getoond. Emoties als verdriet en angst kwamen regelmatig duidelijk in beeld. Ook wezen experts op het risico van seksualisering, omdat kinderen soms schaars gekleed of in kwetsbare situaties te zien waren.
De aflevering zorgde voor een golf van positieve reacties van kijkers, die blij waren dat dit onderwerp eindelijk aandacht kreeg. Veel kijkers prezen Tim Hofman en zijn programma BOOS voor hun moed om deze kwestie aan te pakken. Kijkers hopen dat het onderzoek leidt tot meer bewustwording bij zowel vloggende ouders als kijkers. Reacties als "Eindelijk!" en "Wat goed dat dit onderzocht wordt!" waren volop te zien op sociale media.
Heftige reacties kijkers, BN'ers en instanties
Het onderzoek zorgde ook voor verontwaardiging bij kijkers en media persoonlijkheden die de familievlogs niet kenden "Mijn maag draaide om van wat ik allemaal zag in de nieuwe Boos-aflevering van Tim Hofman," aldus Angela de Jong. "Hebben we nou echt Tim Hofman nodig om onze kinderen tegen kwalijke praktijken én dito ouders te beschermen? Ja dus!"
Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media noemt het zelfs kindermishandeling "Het vloggen is het businessmodel van de ouders waarbinnen de kinderen aan het werk worden gezet."
"In hoeverre kan een kind of baby het leuk vinden om gevolgd worden door een camera? Kinderen kunnen op een jonge leeftijd nog niet beslissen wat ze wel of niet willen. Ze zijn loyaal aan hun ouders."
Op TikTok begonnen mensen het account Stop de Bellinga's 'om de privacy en bescherming van de Bellinga-kinderen op onlineplatforms te verzekeren'.
Familievloggers reageren
Nadat Tim Hofman de betrokken familievloggers had benaderd voor een reactie, volgden wisselende antwoorden:
Familie Lakap
Familie Lakap gaf schriftelijk aan het belangrijk te vinden dat er duidelijke regels komen voor familievloggers. Zij opperden zelfs een leeftijdsgrens, waarbij kinderen onder de dertien jaar helemaal niet meer op sociale media mogen verschijnen. Ironisch genoeg, merkte het BOOS-team op dat de eigen kinderen van familie Lakap ook onder deze leeftijdsgrens vallen en regelmatig op hun kanaal verschijnen.
Familie De Bakker
Ramon de Bakker, vader van familie De Bakker, liet weten dat deelname aan het programma hen negatief in beeld zou brengen. Hij benadrukte dat zijn kinderen gelukkig zijn, goed presteren op school en veel buiten spelen. Bij kritische vragen beëindigde hij echter abrupt het gesprek, waarmee hij verdere discussie uit de weg ging.
Familie Koetlife
Familie Koetlife gaf aanvankelijk aan geen behoefte te hebben aan een gesprek, omdat zij zichzelf niet meer als prominente vloggers zien. Later verklaarde vader Ruben Koet telefonisch dat hij weinig problemen ziet in het vloggen. Volgens hem ontwikkelen zijn kinderen hierdoor juist een dikke huid tegen online negativiteit. Op zorgen over mogelijk misbruik van beeldmateriaal reageerde hij opvallend laconiek, met de opmerking dat zwembaden en stranden anders ook gesloten zouden moeten worden.
Stilte bij De Bellinga's en De Zoete Zusjes
Twee bekende familievloggers, waaronder De Bellinga's, reageerden helemaal niet op de uitnodigingen van Tim Hofman en het BOOS-team. Zij kozen ervoor om te zwijgen, wat volgens sommige kijkers veelzeggend is.
Bekijk de aflevering hier:
De aflevering van BOOS en het onderzoek van Tim Hofman hebben de discussie rond familievloggers verder aangewakkerd. Terwijl sommige vloggers het onderwerp serieus nemen en pleiten voor strengere regels, kiezen anderen ervoor om kritiek te negeren of bagatelliseren. De uitzending maakt duidelijk dat dit een onderwerp is dat niet langer genegeerd kan worden.
Tim Hofman heeft met zijn programma
BOOS opnieuw een belangrijk maatschappelijk thema aangesneden. De impact van familievloggers op kinderen verdient serieuze aandacht en een kritische blik. De reacties van vlogfamilies lopen uiteen, maar één ding is zeker: de discussie over familievloggers is voorlopig nog niet voorbij.