matty adame nlub9gthicg unsplash

Wanneer party niet meer leuk is: de andere kant van het snelle leven

Life07 mei , 15:17
Het leven kan snel gaan. Studio in, event uit, deals, deadlines, aandacht, adrenaline. En ja, daar hoort soms ook iets bij om het tempo vol te houden. Een drankje, een lijntje, een pilletje, just to keep up. Maar wat nou als die boost geen optie meer is, maar routine is geworden? Dan kan het slim zijn om even uit te zoomen. En te checken of het tijd is voor iets anders. Er zijn plekken waar dat kan, zoals een erkende ggz kliniek, waar je, zonder oordeel, naar jezelf kunt kijken.
In de wereld van muziek, shows en spotlight lijkt het soms alsof je alles moet kunnen dragen. Lange nachten, veel prikkels, volle agenda’s en altijd ‘aan’ staan. Maar achter de schermen zie je steeds vaker dat artiesten, creators en ondernemers toegeven dat het soms te veel wordt. En dat middelen dan niet meer helpen, maar eerder zorgen voor mist. Voor onrust. Voor momenten die je liever kwijt dan rijk bent.

Gaat het nog over ontspannen, of vooral over verdoven?

De lijn tussen recreatief gebruik en verslavingsgedrag is vaak dun. Vooral als het goed met je gaat. Je werkt, je scoort, je leeft. Maar ergens voel je dat je het niet meer helemaal zelf doet. Dat je iets nodig hebt om scherp te blijven, of juist om rustig te worden. En dan ben je ineens niet meer de baas over wat je neemt, maar andersom.
Dat is geen zeldzaamheid. Volgens instellingen als het GGZ groeit het aantal mensen dat worstelt met middelengebruik. Niet alleen in crisissituaties, maar juist ook in de 'gewone' week. Dat moment waarop je weer iets gebruikt, terwijl je eigenlijk had besloten van niet. Of dat je merkt dat je zonder prikkel, zonder shot of slok, gewoon niet lekker functioneert.

Verslaving heeft geen look

Wat je niet altijd ziet in de media, maar wel steeds vaker hoort backstage: het zijn niet alleen mensen met 'problemen' die vastlopen. Het zijn ook succesvolle types. Artiesten, sporters, ondernemers. Mensen die het ogenschijnlijk voor elkaar hebben, maar die zich vanbinnen leeg voelen, opgejaagd, of gewoon kapot. En op een dag denken ze: zo kan het niet langer.
Als je dat herkent, dan is er geen reden om te wachten op een crash. Je kunt, bijvoorbeeld, op de website van connection-sggz.nl lezen hoe je daar iets in kunt veranderen. Op een manier die bij jóu past. Geen standaardplan, maar een eigen hulpvraag.

Tijd voor real talk

Showbizz is niet de enige wereld waarin dit speelt. Denk ook aan andere headlines. Zoals het verhaal over rapper Bigidagoe, waar je ziet hoe snel dingen kunnen ontsporen. Soms begint het met een tegenslag, soms met zelfmedicatie, soms met gewoon ‘meedoen’. Maar wat begint als coping, kan eindigen in controleverlies. En als dat punt nadert, moet je sterk zijn om het gesprek met jezelf aan te gaan.
Het draait uiteindelijk allemaal om dezelfde vraag. Heb jij de regie over je leven? Of bepaalt iets anders het tempo?