fitsum admasu ogv9xil7dky unsplash

Actief aan het sporten? Zo voorkom je een blessure

Lifestylenov 07 2023, 11:15
Adv
Met een beetje pech eindigen je goede voornemens begin 2024 al meteen op de bank bij de fysio. De kans op een sportblessure ligt helaas altijd op de loer. Gelukkig zijn veel blessures met wat hulp van een fysiotherapeut (en wat geduld en inspanning van jouzelf) op te lossen. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter!
Sporten is goed voor je. Die boodschap wordt ons al vroeg ingepeperd. Terecht ook, maar sporten kan ook een flinke aanslag op je lichaam betekenen. Natuurlijk worden je spieren, pezen en botten sterker door regelmatig bewegen, maar je kunt ook een blessure oplopen. En die wil je niet. Als je flink aan de slag gaat in de sportschool of op het sportveld, dan is het voorkomen van een blessure nog altijd tip nummer één.

Voorkom een sportblessure

Een blessure ontstaat in de meeste gevallen door pech. Een verkeerde beweging, een ongelukkige val, een botsing met een tegenstander, het is in een oogwenk gebeurd. Maar het is niet alleen pech, soms is de oorzaak simpelweg een beetje je eigen schuld.
Okee, werk aan de winkel. Verminder de kans op een sportblessure met deze tips:
  1. Goede warming-up
Begin verstandig en ga voor een goede warming-up. Je spieren hebben wat tijd nodig om op te warmen. Met warme spieren beweeg je soepeler en ben je alerter.
  1. Zorg voor een goed outfit
Hardlopen op je versleten gympies, hockeyen zonder gebitsbeschermer, voetballen zonder scheenbeschermers of mountainbiken zonder helm. Het is vragen om problemen. Een goede outfit met de juiste beschermers voorkomt al veel leed.
  1. Train je spieren extra
Je spieren krijgen het meestal het ergst te verduren tijdens een potje sport. Extra krachttraining kan uitkomst bieden. Daarmee maak je je spieren sterker en sneller.
  1. Sport regelmatig
Als je al even niet gesport hebt, dan moet je lichaam een tijdje wennen aan de hoeveelheid beweging en inspanning. Loop dus niet te hard van stapel door meteen een halve marathon te willen rennen. Door regelmatig te sporten, blijft je lijf fit.
  1. Cooling-down
Ook na het sporten is goed rekken en strekken belangrijk. Tijdens de cooling-down geef je je lichaam de tijd om af te koelen en daarmee voorkom je spierpijn en stijfheid de dag erna.

Toch een blessure? Dit kun je doen

Als het toch mis gaat tijdens het sporten, druk dan meteen op de pauzeknop. Neem rust. Als je een spier verrekt, een pees scheurt of overbelaste gewrichten hebt, is rust hartstikke belangrijk. Sporten komt later wel weer. De meeste blessures zijn met een periode van niks doen op te lossen, maar soms heb je wat extra hulp nodig van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of sportarts.
Een consult bij een sportarts valt in veel gevallen onder de basisverzekering van je zorgverzekering en wordt daarmee vergoed. Check dat altijd vooraf. Verdere behandelingen door bijvoorbeeld een fysiotherapeut worden vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betekent dat je behandelingen bij de fysio zelf moet betalen.
Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “De hoogte van de vergoeding en het aantal behandelingen dat vergoed wordt, is per zorgverzekeraar verschillend. Dat hangt vaak samen met de hoogte van je premie, dus probeer vooraf goed in te schatten welk aanvullend pakket het beste bij jouw situatie past.”
Sponsored
Beeld: Fitsum Admasu, Unsplash