Betekenis titel 'Black Mirror' is veel duisterder dan je zou denken

Lifestylejan 21 2018, 17:49
‘Black Mirror’ is momenteel een van de populairste series op Netflix. De pessimistische serie die ons de duistere kanten van de technologie toont, bezorgt menig kijker de bibbers. En dat wordt er niet beter op als je weet waar de titel ‘Black Mirror’ naar verwijst.
Misschien dacht je aan een enge spiegel waar geesten uitkomen toen je de titel voor het eerst las. Maar het kan ook zijn dat je andere ideeën had bij de betekenis van de titel. Het zou kunnen wijzen op de donkere toekomst die we tegemoet gaan of het zwarte gat waar we door de moderne technologie heen worden getrokken.
Maar dat is niet waar de naam van de serie voor staat. De titel komt nog veel dichterbij ons dagelijks leven. ‘Black Mirror’ verwijst namelijk naar wat er gebeurt als je de serie (of je telefoon) eindelijk uitzet. Je kijkt dan naar een zwart scherm waarin je jezelf ziet, een black mirror dus. Herkenbaar? Bedenker van de serie Charlie Brooker zegt in The
Guardian: “De ‘black mirror’ vind je aan elke muur, op elk bureau en in ieders hand: het is het kille glimmende scherm van een tv, monitor of smartphone.”