Kun je die goede ouwe tijd nog herinneren zonder smartphones, smart tv’s en slimme thermostaten? Wij ook niet. De techniek brengt ons steeds verder naar een plek waar we ons hele huis kunnen automatiseren. Zo ver is het nog lang niet, maar is er wel al van alles mogelijk. Heb jij deze gave smart home toepassingen al in huis?
Slimme sloten
Vind jij sleutels ook zo onhandig? Je kunt de deur uitlopen zonder sleutels, de deur achter je dichttrekken en je realiseren dat je niet meer naar binnen kunt. Je kunt je onderweg ergens je sleutels kwijtraken. En als je de poetshulp toegang wilt geven tot je woning, moet je weer een sleutel laten bijmaken. Die problemen zijn allemaal verleden tijd wanneer je investeert in slimme sloten. Deze kun je openen met behulp van je smartphone. Ook kun je via de bijbehorende app anderen toegang verschaffen of die toegang juist weer intrekken. Ideaal, maar je moet wel zorgen dat je geen lege batterij hebt of een haperende internetverbinding. Vertrouw je jouw internet thuis niet? Overweeg dan om over te stappen op de diensten van een van de andere beschikbare
internet providers.
Slimme koelkast
Heb je ooit wel eens van een slimme koelkast gehoord? Ze bestaan echt! Een slimme koelkast biedt functies zoals bijvoorbeeld ingebouwde camera's die de inhoud van de koelkast scannen en bijhouden, zodat je vanaf je smartphone kunt zien wat er in huis is, ongeacht waar je bent. Ook kunnen slimme koelkasten je een melding sturen wanneer voedsel bijna op is, zodat je op tijd boodschappen kunt doen. Sommige modellen hebben zelfs een ingebouwd scherm waarop je receptsuggesties kunt bekijken op basis van de beschikbare ingrediënten. Hoe handig is dat!
Slimme gordijnrails
Zelfs je gordijnen kunnen smart gemaakt worden, namelijk met behulp van een handige
gadget genaamd slimme gordijnrails. Hiermee kun je je bestaande gordijnen automatiseren, zodat ze op gezette tijden opengaan en sluiten of reageren op veranderingen in het weer of de lichtomstandigheden met behulp van geavanceerde sensoren. Je kunt de gordijnrails op afstand bedienen met behulp van een smartphone-app of spraakassistent, zodat je vanuit bed je gordijnen kunt bedienen, maar ook vanaf het werk. Dit alles biedt niet alleen gemak, maar ook energiebesparing door het reguleren van de hoeveelheid natuurlijk licht en warmte die je huis binnenkomt.
Slimme stekkers en stopcontacten
In het kader van energiebesparing kun je ook investeren in slimme stekkers en stopcontacten. Deze vormen je stopcontacten om tot slimme, op afstand bedienbare apparaten. Op deze manier kun je elektrische apparaten zoals lampen, ventilatoren, koffiezetapparaten en meer op afstand in- en uitschakelen via een smartphone-app. Zo kun je apparaten uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, maar ook inschakelen wanneer je ze nodig hebt. Sommige slimme stekkers en stopcontacten kunnen tevens worden geprogrammeerd om op specifieke tijden aan en uit te gaan, waardoor je een geautomatiseerd schema kunt instellen voor verlichting en apparaten.
Is het in sommige gevallen een beetje decadent om te investeren zo’n toepassing? Misschien wel. In veel gevallen zijn smart home toepassingen echter vooral heel erg praktisch en maken ze je leven gewoon een stukje makkelijker. Het is niet voor niets dat
veel Nederlanders al een aantal van die smart home apparaten in huis heeft, en het worden er alleen meer.