Woede om foto van agenten te paard die zwarte man rondparaderen

Lifestyleaug 07 2019, 9:38
Er is grote woede op social media ontstaan om een foto die rondgaat van Texaanse agenten te paard die met een geboeide man aan een door de straten paraderen. De politie heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.
Agenten in de plaats Galveston arresteerden de 43-jarige Donald Neely nadat ze hem hadden betrapt op het rondlopen in een gebouw zonder toestemming. De agenten bonden hem vervolgens met een touw vast aan hun paard en voerden hem zo af naar het politiebureau.
Neely blijkt dakloos te zijn en aan een bipolaire stoornis te leiden, en zijn familie was op dat moment naar hem op zoek. De advocaat van de familie noemt het handelen van de agenten dan ook ‘walgelijk’.
Politiechef van Galveston Vernon Hale verklaart dat de techniek ‘in sommige scenario’s’ acceptabel is, maar dat de dienstdoende agenten in dit geval slecht oordeelden' en ontkent dat er een racistisch motief achter de actie zit. "We begrijpen dat de actie kwetsend is en zijn tot de conclusie gekomen dat de techniek nooit meer wordt toegepast."
Bij veel gekleurde Amerikanen roept de foto echter sterke associaties op met het slavernijverleden van de Verenigde Staten. "Het is 2019, niet 1819,” Leon Phillips, president van de Galveston Coalition for Justice, pleit voor ontslag van de twee officieren. "Als het een witte man was, zou hij niet op die manier worden behandeld."
De agenten in kwestie kunnen 'disciplinaire maatregelen' verwachten.