Lange tijd werden elektronische sigaretten als gezonder alternatief gezien voor gewone sigaretten, maar door recente bevindingen blijft er weinig over van deze aanname. Nederlandse longartsen hopen dan ook op een verbod.

De afgelopen tijd belandden acht mensen in het ziekenhuis door de gevolgen van het roken van e-sigaretten en wereldwijd is dit aantal nog vele malen hoger. Zo overleden er in de Verenigde Staten al zes mensen door het roken van de e-sigaret.

Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), luidt in het Algemeen Dagblad de alarmbel: “Patiënten hoesten fors bloed op en we constateerden nieuwe uitgebreide afwijkingen op de CT-scan van de longen.”

“We hebben hetzelfde gehad met de gewone sigaretten”, aldus de arts. “We denken dat we juist nu een waarschuwende vinger moeten opsteken en niet pas over twintig jaar als het kwaad al is geschied.”

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, wil de gevaren van de e-sigaret verder onderzoeken en het liefst alle vormen van roken onaantrekkelijker maken.

Bekijk de video voor meer over de gevaren van de e-sigaret: