Mondkapjes vanaf vandaag verplicht: dit moet je weten

Het wel of niet dragen van mondkapjes is een langdurige discussie geweest, maar nu moet ook Nederland eraan geloven. Vanaf vandaag zijn mondkapjes verplicht in alle publieke ruimtes. Dit is wat je daarover moet weten.

Terwijl het dragen van mondkapjes in de meeste landen al sinds het begin van de corona uitbraak verplicht is, werd het dragen ervan in ons land in september pas een ‘dringend advies’ maar wordt de verplichting nu alsnog ingevoerd. Iedereen van 13 jaar of ouder moet nu een mondkapje dat de neus, mond en kin bedekt dragen in publieke binnenruimtes. Denk hierbij aan winkels, overheidsgebouwen, scholen en stations. Ook voor mensen met een contactberoep, zoals kappers en rij-instructeurs, is het dragen van een mondkapje verplicht.

Sekswerkers en mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, vormen een uitzondering. Ook hoeven mensen in gebedshuizen, zoals kerken en moskeeën, geen mondkapje te dragen.

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden, tot 1 maart 2021. De boete voor het niet dragen van een kapje bedraagt vanaf nu 95 euro. Jongeren onder de 16 jaar zijn 38 euro kwijt wanneer ze zich niet aan de regels houden.

Bron & beeld: dvhn.nl, Wel.nl