Skip to main content

Een hele grote slag voor de Nederlandse politie vandaag. Ze hebben de beveiligde telefoons van netwerk Encrochat gehackt. Ze konden hierbij dus meelezen met 20 miljoen chatberichten tussen criminelen.

Groot criminelen-chat netwerk

Meer dan 100 verdachten zijn hierdoor opgepakt. Politie meldt dat ze enkele geplande liquidaties en ontvoeringen hebben kunnen voorkomen. Ze hebben 8000 kilo cocaïne en 1200 kilo crystal meth in beslag genomen. Verder zijn er 19 drugslabs opgerold. 

Ook zijn er tientallen wapens, auto’s, dure horloges en bijna 20 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Politie zegt dat ze achter kwamen dat criminelen ambtenaren hebben omgekocht. Het kraken van de berichten zorgt ook voor meer meer informatie in meer dan 300 lopende onderzoeken.

Nederlandse Politie

De NL-politie werkte voor de hack samen met de Franse opsporingsdiensten. Ze maakten gebruik van een ’technisch apparaat’ waarmee de versleuteling van de miljoenen chatgesprekken werd gekraakt. Rechercheurs hebben vanaf 1 april live vele gesprekken meegeluisterd.

Politie meldt dat er een bepaalde score was voor de berichten. “Hoe hoger de score, hoe gevaarlijker het bericht. Als in een bericht ‘kill’ of ‘slapen’ stond kreeg deze gelijk een hoge score. Die woorden konden erop duiden dat het om een mogelijke liquidatie ging.”

Zo werkt PGP:

Bron: Telegraaf, RTL Nieuws, Politie

Leave a Reply