Het apenpokken virus is nu ook voor het eerst in Nederland bij iemand vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Mogelijk zijn er meer mensen besmet verwacht het RIVM. Het virus komt uit West- en Midden-Afrika en verspreidde zich snel in Europa.
RIVM: " Vanmiddag is voor het eerst een patiënt in Nederland met monkeypox vastgesteld. Onderzoekers toonden met een PCRpolymerase chain reaction-test aan dat de persoon inderdaad monkeypox had. De afgelopen dagen werd al bekend dat in Europa meerdere mensen positief testten op deze ziekte. Onder ander in Portugal, Groot Brittannië en België werden mensen positief bevonden op het virus.
Monkeypox, dat vaak apenpokken wordt genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat vooral in West- en Midden Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden. De klachten na een besmetting verlopen doorgaans mild.
Het RIVM verwacht dat er in Nederland nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn. Na het weekend volgt een update over eventuele nieuw bekend geworden besmettingen. "
RIVM meldt dat er 100.000 doses vaccins beschikbaar zijn in NL: "Er is meer tijd nodig om in kaart te brengen hoe groot de verspreiding van het virus is. Maar we gaan ervan uit dat het verder verspreid is dan we nu in beeld hebben".
,,Daarbij komt nog dat we nog niet precies weten hoe lang de incubatietijd van het virus is, mogelijk is deze drie weken. Zodra we een beter beeld van de omvang hebben kunnen we bepalen hoe we de doses vaccins het beste in kunnen zetten.”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt een spoedvergadering vanwege de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken en of er alarm moet worden geslagen.
Bron: AD, Nieuwskamer Beeld: WHO