Tiener doof en blind geworden na jarenlang eenzijdig voedsel eten

Net binnensep 03 2019, 14:00
Dat je gezond en gevarieerd moet eten om gezond te blijven weet iedereen, deze 19-jarige jongen wilde dat patroon echter niet volgen. En dat is hem duur komen te staan: hij is nu doof en blind geworden, zo meldt het AD.
De jongen heet Jake en komt uit de Britse stad Bristol. Hij is twee jaar geleden volledig blind en slechthorend geworden. Hij at zeker tien jaar lang alleen patat, chips, witbrood met achterham en gebakken worstjes.
Jake heeft samen met zijn moeder zijn verhaal verteld aan The Sun. Artsen menen "Hij is het slachtoffer geworden van een extreem eenzijdig voedingspatroon waardoor hij een ernstig tekort ontwikkelde van stoffen als vitamine B12, koper en selenium. Door het chronische gebrek daaraan raakten cruciale zenuwen in de ogen en oren onherstelbaar beschadigd."
Zijnmoederzegt:,Hij heeft een hekel aan bepaalde voedingsmiddelen omdat de textuur daarvan niet prettig in zijn mond voelt. Mijn man en ik kregen het ook niet voor elkaar. Hij bleef, ondanks onze soms strenge woorden, bij zijn eenzijdige en naar nu blijkt levensgevaarlijke menu.”
Jake gooide alle fruit en groente weg die zijn ouders hem mee gaven op school en at alleen ongezonde vette hap in de kantine.
De artsen leggen uit:,,De verschijnselen die Jake heeft komen meestal alleen voor bij kinderen in de derde wereld en verder bij zware rokers, drinkers en druggebruikers. Jake is het levende bewijs van hoe belangrijk het is om voldoende fruit en groenten te eten.” Hieronder een vergelijkbaar verhaal van een jongen die ook blind werd door ongezond eten: