Nieuwe strenge coronamaatregelen gelekt: ‘Horeca moet weer deuren sluiten’

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen, vanwege de grote stijging in besmettingen van de laatste weken. Een deel van deze maatrelegelen zou al gelekt zijn.

‘Haagse ingewijden’ melden aan AD.nl dat de kans groot is dat de horeca opnieuw het grote slachtoffer zal zijn en de deuren zal moeten sluiten. Ook wordt amateursport voor volwassen zeer waarschijnlijk stilgelegd.

Maandagavond en dinsdag wordt er nog overlegd door het kabinet over de nieuwe coronamaatregelen, onder meer met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Ook worden adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).in beraad genomen.

Volgens een van de bronnen is de kans groot dat de horeca in ieder geval voor twee weken dicht zal moeten, als de besmettingscijfers de komende uren niet drastisch teruglopen. “Als je naar het restaurant wil, moet je het vanavond doen”, aldus de bron.

Ook volwassensport waarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden zal waarschijnlijk niet meer zijn toegestaan. Van een totale lockdown zal echter nog geen sprake zijn. Sportscholen, winkels en scholen mogen grotendeels open blijven. Wel worden toegestane groepsgroottes weer teruggebracht.

Voorzitter Peter Paul van Benthem van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) waarschuwde maandag al dat de tweede golf ‘op een tsunami begint te lijken’. “De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden.”

Bron & beeld: Twente Insite, AD.nl

Lees ook: