Een vrouw die dacht rustig te gaan joggen in Nationaal Park De Hoge Veluwe, is zondagmiddag opgeschrikt door een aanval van een dier dat vermoedelijk een wolf was. De vrouw werd tot twee keer toe in haar been gebeten terwijl ze zich op een regulier wandelpad bevond. Inmiddels hebben meerdere getuigen beelden gemaakt en menen dat het om een wolf gaat.
Verwondingen en ziekenhuisopname
Het slachtoffer is met verwondingen aan haar been naar het ziekenhuis gebracht. Er is DNA-materiaal afgenomen van de bijtwonden om te bevestigen of het daadwerkelijk om een wolf ging of mogelijk om een loslopende hond. De uitslag van dit onderzoek kan tot drie maanden op zich laten wachten.
Getuigen: "Gekrijs en gegil"
Een ooggetuige, Peter Bax, die in de buurt aan het wandelen was, hoorde eerst geritsel in de struiken, gevolgd door paniekkreten. Toen hij bij een heuvel aankwam, trof hij een gewonde vrouw aan met een bebloed been en een gescheurde sportbroek. Volgens haar werd ze tweemaal gebeten door een wolf.
Bax verklaarde aan o.a. het AD dat de wolf eerst gefixeerd was op een echtpaar en dat de hardloopster hen probeerde te waarschuwen. Daarbij werd zij zelf aangevallen en in haar dij gebeten. De vrouw viel op de grond, waarna Bax en het echtpaar haar overeind hielpen en probeerden de wolf te verjagen.
De wolf keerde echter meerdere keren terug. De vrouw van het echtpaar gebruikte een paraplu als afschrikmiddel en Bax rende met zijn wandelstok schreeuwend op het dier af, wat uiteindelijk effect had: de wolf rende weg.
Maatregelen en crisisoverleg
De gemeente Ede, het parkbeheer en andere instanties zijn in overleg om de situatie te evalueren en mogelijke maatregelen te nemen. Het Nationaal Park heeft inmiddels gewaarschuwd voor verhoogde waakzaamheid en raadt bezoekers aan om niet te wandelen of te fietsen bij schemering. Volgens Seger van Voorst tot Voorst, directeur van het park, is het zeker dat het om een wolf ging, gebaseerd op vier getuigenverklaringen en foto’s. Hij benadrukt de ernst van de situatie en wil dat er nu een oplossing komt om verdere aanvallen te voorkomen.
Politieke reactie
De aanval heeft geleid tot nieuwe discussies over de terugkeer van de wolf in Nederland. BBB-fractievoorzitter Rik Loeters spreekt harde taal en noemt het huidige beleid een "ziek experiment". Hij pleit voor directe actie en stelt dat faunabeheer de opdracht moet krijgen om deze specifieke wolf af te schieten. "Deze hardloopster had geluk dat er omstanders waren," aldus Loeters.
Discussie over wolf
Het Nationaal Park noemt het "te gek" dat er nu wordt afgeraden om bij schemering in de natuur te recreëren. Van Voorst tot Voorst en andere betrokkenen vragen zich hardop af hoeveel wolven er in een dichtbevolkt land als Nederland toelaatbaar zijn. Daarbij wordt verwezen naar landen als Finland en Zweden, waar een strenger beheer wordt toegepast.
Zodra de DNA-testuitslagen bekend zijn, zal duidelijk worden welk dier verantwoordelijk was voor de aanval. Tot die tijd blijft het park extra alert en is het incident onderwerp van gesprek op zowel lokaal als landelijk niveau.
Bekijk de beelden hieronder: