leger

Nederlandse leger direct in gereedheid gebracht voor inzet "Oorlog voorbereiding?" Commandant reageert!

Nieuws10 apr , 10:15

Het is een angstaanjagend bericht dat vandaag rond ging in Nederland. Het Nederlandse leger is door commandant Onno Eichelsheim per direct in verhoogde gereedheid gebracht. Dat zorgde voor onrust in Nederland. Nu heeft de commandant gereageerd, samen met defensie experts en ze leggen uit wat de oproep precies betekend. . 

Alle 76.000 medewerkers van Defensie kregen een dagorder waarin zij worden opgeroepen hun inzetbaarheid te controleren en te verbeteren. Deze ongebruikelijke maatregel is een duidelijke waarschuwing: Defensie wil voorbereid zijn op snelle inzet, mocht de geopolitieke situatie in Europa verder escaleren.

Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim benadrukt dat er geen directe dreiging is, maar dat de algemene veiligheidssituatie in Europa zorgwekkend blijft. Vooral de houding van Rusland, dat volgens Eichelsheim betrokken is bij hybride oorlogsvoering zoals cyberaanvallen en sabotage, wordt als grootste risico gezien. Hij noemt de verhoogde gereedheid dan ook "geen paniekmaatregel", maar een noodzakelijke stap om het leger klaar te stomen voor mogelijke inzet.

Wat betekent deze oproep?

Defensiemedewerkers – militair én burger – zijn gevraagd om hun basisvaardigheden, medische geschiktheid en vaccinatiestatus na te gaan. Eenheden moeten versneld worden opgeleid en getraind, zodat ze bij een eventueel bevel direct ingezet kunnen worden. Volgens Jean Debie van de vakbond voor Defensiepersoneel kan deze versnelde paraatheid ook betekenen dat geplande verloven ingetrokken worden.

Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in materieel zoals wapens, drones, camouflagenetten en verbindingsmiddelen. Alles wijst erop dat het leger zich serieus voorbereidt op verschillende scenario’s, waaronder een internationale vredesmissie of bijstand aan een NAVO-lidstaat.

Oorlogsdreiging of voorzorg?

Hoewel het woord 'oorlog' niet expliciet in de dagorder wordt genoemd, roept de inhoud ervan veel vragen op. Volgens defensie-experts, waaronder Dick Zandee van Instituut Clingendael, is deze verhoogde paraatheid vooral bedoeld als afschrikking richting Rusland én om de alertheid van Nederland zelf te vergroten. Ook de NAVO blijft druk uitoefenen op lidstaten om sneller inzetbaar te zijn in tijden van nood.

Dienstplicht binnenkort? 

De Nederlandse opkomstplicht bestaat nog, maar wordt sinds 1997 niet meer toegepast. Toch sluit staatssecretaris van Defensie, Tuinman, niet uit dat er in de toekomst maatregelen nodig zijn om het leger uit te breiden naar zo'n 200.000 mensen. De huidige ontwikkelingen kunnen dit proces versnellen, zonder dat er direct sprake is van het herinvoeren van de dienstplicht.

Het Nederlandse leger wordt in rap tempo klaargestoomd voor inzet. Commandant Eichelsheim spreekt duidelijke taal: vrijheid is niet vanzelfsprekend, en het is tijd voor een versnelling. Hoewel er (nog) geen sprake is van directe oorlogsdreiging, wil Nederland niet onvoorbereid zijn. De gereedheid van het leger moet op orde zijn – voor nu én voor de toekomst.