Vandaag moesten de verdachten van de bizarre uitbuitingszaak van Samantha de Jong aka Barbie voorkomen. Het Openbaar Ministerie (OM)heeft de strafeisen bekend gemaakt en deze zijn hoog. De betrokkenen wordt grote impact op de slachtoffers verweten. Samantha 'Barbie' de Jong zaak
Samantha de Jong, bekend van reality TV series zoals 'Oh Oh
Cherso', was een van de zes vrouwen die tussen mei 2021 en augustus 2022 slachtoffer werden van seksuele uitbuiting. De slachtoffers werden onder dwang en vaak onder invloed van door de verdachten verstrekte drugs ingezet voor prostitutie. Sommige vrouwen moesten tot dertig klanten per dag ontvangen en werden regelmatig mishandeld.
Strafeisen bekend
De hoofdverdachte, Anthony J., hoorde een eis van veertien jaar gevangenisstraf tegen zich. Hassan B. kreeg een eis van twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen Nancy J., die zowel verdachte als slachtoffer is in deze zaak, werd drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Dave T. riskeert eveneens drie jaar gevangenisstraf.
Volgens het OM maakten de verdachten misbruik van de kwetsbare positie van de slachtoffers, die kampten met mentale problemen, verslavingen of dakloosheid. De vrouwen werden afhankelijk gehouden door hen voortdurend onder invloed te houden van drugs die door de verdachten werden verstrekt.
Samantha de Jong zou tijdens haar uitbuiting zijn mishandeld, gedwongen erotische video's hebben opgenomen en haar inkomsten hebben moeten afstaan. Tevens zou ze zijn gedrogeerd. Samantha zou daarna zijn bedreigd met geweld als ze aangifte zou doen. Haar persoonlijke bezittingen zouden zijn afgepakt en er werd gedreigd naaktbeelden van haar openbaar te maken om haar onder controle te houden. Tijdens een eerdere zitting maakte Samantha gebruik van haar spreekrecht. Ze gaf aan nog dagelijks te lijden onder de gevolgen van de uitbuiting en sprak over haar voortdurende angst en wantrouwen jegens anderen.
Advocaat reageert
Haar advocaat, Sébas Diekstra, benadrukte dat voor Samantha "de erkenning van het onrecht dat haar is aangedaan centraal staat" "Voor cliënte staat niet zozeer de hoogte van de straf centraal, maar vooral de erkenning van het onrecht dat haar is aangedaan en het belang dat dit in de toekomst zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zij hoopt dat deze zaak andere slachtoffers de moed geeft om ook hun stem te laten horen - en dat daders beseffen dat uitbuiting consequenties heeft",
De rechter zal 25 april uitspraak doen.