‘Nog geen ruimte om coronamaatregelen te versoepelen’

Dacht je binnenkort weer lekker op het terras te zitten, dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Volgens viroloog en lid van het OMT Menno de Jong, is er weinig ruimte voor het versoepelen van de coronamaatregelen.

Niet alleen vindt de Jong dat het openen van terrassen een brug te ver is, ook wil hij dat de avondklok wordt aangehouden. Dat vertelt hij aan AT5. Zeker nu het aantal besmettingen weer toeneemt is er volgens de viroloog “geen ruimte” om de coronamaatregelen verder te versoepelen.

Bestemmingen boven 7000

De afgelopen dagen stegen de besmettingen boven de 7000 uit. Volgens De Jong is dat mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. ‘De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen‘, aldus de Jong.

Jongeren besmet

De reden dat het aantal ziekenhuisopname stabiel blijft, is dat vooral jongeren besmet raken, zo vertelt de Jong. ‘Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe.’

Geen terrassen openen

Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er volgens de viroloog niet in. ‘Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet.’

Overleg Catshuis

Vandaag wordt er in het Catshuis overlegd over eventuele versoepelingen van de maatregelen. Dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Volgens bronnen komen de eerder genoemde versoepelingen er waarschijnlijk niet allemaal.

Bron: Metronieuws, AT5, YouTube

Lees ook: