NRC-columniste Sabrine: ‘Alle witte mensen zijn racistisch!’

YouTube: @Studio Globo

Het racismedebat is nog altijd volop aan de gang in Europa. Veel mensen vinden het belangrijk om hun stem te laten horen en een vuist te maken tegen racisme. Toch heeft dat niet altijd het gewenste effect, zo blijkt nu in België. Een NRC-columniste, Sabrine, gaf daar een interview aan de Vlaamse krant De Morgen en de uitspraken die zij daar in deed leidde tot veel ophef…

‘Alle witte mensen zijn racistisch’

Sabrine Ingabire, een 25-jarige journalist uit Brussel die onder andere voor het NRC schrijft, sprak in het interview over haar ervaringen met racisme in België. Vooral ‘witte mensen’ moesten het hier ontgelden. “Kijk, álle witte mensen zijn racistisch. Gebruik dat nu niet als grote kop boven dit artikel hè. Dat is gewoon zo. Jullie maken deel uit en profiteren van een wit systeem. Jullie zullen nooit echt helemaal begrijpen wat racisme is, want jullie zijn er nooit zelf mee geconfronteerd. Maar jullie moeten wel onophoudelijk zo goed mogelijk jullie best blijven doen om deze status quo te doorbreken“, aldus Sabrina.

‘Ik date niet met witte mannen’

Ook over haar liefdesleven was ze stellig. Als blanke man hoef je bij haar niet aan te komen, want ‘witte mannen’ komen er bij Sabrina niet in. “Als zwarte vrouw date ik niet met witte mannen. Zo vallen veel mannen af, natuurlijk”, stelt ze. Toch blijft ze achter haar keuze staan aangezien ‘witte mannen’ volgens haar “erg vermoeiend zijn” en “racisme niet begrijpen”.

Op haar hoede

Tot slot laat Sabrine weten zich niet graag te bevinden in ‘witte ruimtes’. “Dan ben ik op mijn hoede. Net als op de trein hierheen. Dan vraag ik me af: waarom zijn hier alleen maar witte mensen? En stel dat een gewelddadige racist mij aanvalt, wie zal mij beschermen? Ik weet dat nooit zeker...”

Veel kritiek op Sabrine, maar ook bijval

De uitspraken van Sabrine leidde in Vlaanderen tot een stortvloed aan kritiek. “Zelden zo kwaad geworden na het lezen van een interview. ‘Alle witte mensen zijn racisten’. Zaait evenveel haat als extreemrechts”, aldus CD&V-Kamerlid Sammy Mahdi. Een andere Vlaamse senator, Bob De Brabandere, tweet: “‘Alle witte mensen zijn racistisch, want maken deel uit van het wit systeem.’ Aldus zegt het meisje dat van datzelfde ‘wit systeem’ alle kansen heeft gekregen.”

Toch zijn er ook mensen die voor Sabrine in de bres springen. “Bedreigd en geïntimideerd door quotes in een krant. Maar Sabrine Ingabire zaait volgens sommigen “even veel haat als extreem-rechts”. Vlaanderen 2020,” aldus de kritische Tim.