Onschuldige man na 31 jaar vrijgelaten vanwege ‘foute identificatie’

Onschuldige man

Een Amerikaan die in 1991 werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf is vrijgelaten. De 55-jarige Thomas Raynard James werd door één ooggetuige schuldig bevonden aan moord na een overval.

Vrijgelaten

De getuige kwam terug op haar verklaring na decennia. Die erkende een fout te hebben gemaakt. Hierdoor oordeelde de rechter na 31 jaar dat Thomas James onschuldig was.

The New York Times schrijft dat er tijdens een politieonderzoek naar een moord in een appartement in 1990 een tip binnen kwam. Een man met exact dezelfde naam heeft tijdens de overval een man doodgeschoten. Een foto van de onschuldige man werd door een ooggetuige herkend, waarop de toen 23-jarige James ten onrechte werd veroordeeld tot een levenslange straf.

Verkeerde identificatie

De ooggetuige en stiefdochter Dorothy Walton van het slachtoffer verklaarde destijd dat ze er zeker van was. “Ik ben er zeker van, ik zal zijn gezicht en zijn ogen nooit vergeten.”, zei ze. James ontkende betrokkenheid en pleitte altijd voor zijn onschuld. De inmiddels 79-jarige Walton wilde niet met de fout het graf in gaan en hielp mee aan het onderzoek op de man vrij te krijgen. De rechter stelde dat hij feitelijk onschuldig was. De onschuldige man hierdoor op vrije voeten. De echte dader is nooit gevonden.

Bekijk de video hier

Bron: RTL Nieuws

Beeld: CBS