Ook in 2021 mogelijk géén festivals! “Evenementenbranche op instorten”

Dit jaar gaan Pinkpop, Lowlands, Koningsdag en alle andere grote feesten en festivals niet door. 2020 is dus een rampjaar voor de evenementensector. Nu is echter ook het festivalseizoen van 2021 in gevaar. Zo meldt NOS en AD.

Organisatoren van de evenementen kunnen zich namelijk volgend jaar niet meer verzekeren tegen een pandemie. En dat betekent dat heel veel festivals opnieuw afgelast dreigen te worden.

“Zonder verzekering kunnen we niet werken. Wij waren dit jaar gelukkig wel verzekerd tegen een pandemie. Maar volgend jaar kan niemand zich daar meer tegen verzekeren.”

“Tot begin dit jaar zat een dekking tegen pandemieën nog standaard in het pakket, maar dat is dit jaar veranderd” , zo zegt Jasper Coenen, mede-eigenaar van Elevation Events van festivals Soenda, Smeerboel en het SOIA-festival.

Omzetverlies 3,5 Miljard

Maar ook het enorme verlies aan inkomsten, en de opstart-tijd is een probleem: “Er is een directe dreiging voor 48.000 banen en een geschat omzetverlies van 3,5 miljard euro. Dan is het maar sterk de vraag of de ondernemers 2021 kunnen halen om weer festivals en concerten te organiseren,” zo meldt de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).

,,De verwachting is dat deze gigantische klap ons nog een hele lange tijd zal achtervolgen. Dat heeft niet alleen te maken met de dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid en het verdampen van vele miljarden aan omzet, maar ook omdat de opstarttijd in deze branche veel langer is dan je zou denken.’’ 

,,Zolang er geen datum is van het opheffen van die 1,5 meterregel, kunnen wij amper vooruit plannen. Een artiest boeken of een compleet festival van de grond krijgen is een enorm risicovolle operatie geworden. Bovendien is de vraag afgenomen en blijven artiesten zelf ook weg.”

Garantiefonds

Er is nu hoop op een garantiefonds: “Een garantiefonds kan een heel belangrijke factor zijn”, zegt Leo Jaarsma van Mojo. “Voor Mojo is een oplossing voor de verzekeringen een van de sleutels om weer door te gaan.”

Bron: NOS, AD, Latin Village