Will Michiels, beter bekend onder zijn artiestennaam TheColorGrey, is een 23-jarige zanger en producer uit Antwerpen. Ondanks zijn cryptische naam is Grey alles behalve een saaie artiest. Dat bewijst hij op zijn debuutalbum REBELATION, waarin hij je meeneemt met zijn sound en soul, die je doen twijfelen aan zijn afkomst. “Is this man even Belgian or is he the next American big thing?”

Wie is TheColorGrey?

TheColorGrey: ”Ik ben TheColorGrey a.k.a Grey. Ik ben een 23-jarige entrepreneur, geboren en getogen in Antwerpen. Ik maak al muziek sinds mijn negende. Het begon allemaal toen mijn grote broer zijn keyboard voor me achterliet toen hij uit huis ging. Op mijn vaders oude pc stond nog software om muziek mee te maken en toen ben ik begonnen met beats maken. Een aantal jaar later begon ik met teksten schrijven. Inmiddels ben ik full-time bezig met mijn muziek.

Kun je wat meer over je artiestennaam vertellen?

‘TheColorGrey: ‘Mijn vrienden en kennissen noemde mij al langer Grey. Eigenlijk heeft het meerdere betekenissen. Aan de ene kant staat het voor het Yin en yang principe. Goed en slecht, maakt niet uit. Alles is in een bepaalde balans en zo ben ik ook van mening dat niemand perfect is en iedereen draagt wel een beetje the color grey met zich mee. Aan de andere kant wil ik als artiest niet in een hokje geplaatst worden. Ik wil niet gelabeled worden, want ik haat dat. In mijn nogal prille carrière heb ik verschillende kanten van mezelf laten zien. Dat wil ik voor altijd blijven doen, zodat mensen geen bepaald label op mijn werk kunnen plakken. Dan bevind ik me in een grey area, waardoor mensen zich afvragen “wat doet die kerel nou eigenlijk?”

Heb je die pure, Amerikaanse sound moeten ontwikkelen of is dat iets wat je altijd al in je had?

”Ik denk dat dat iets is wat ik altijd al in me heb gehad. Mijn eerste raps, toen ik begon met schrijven, waren in het Nederlands. Nog geen jaar of twee later heb ik besloten om in het Engels verder te gaan. Toen was ik pas 12 of 13. Ik wist toen al dat ik mezelf niet wilde beperken tot Vlaanderen en een internationale artiest wilde worden. Vanaf dat moment stond alles eigenlijk in het teken van een brede sound hebben die veel verder gaat dan de Belgische grenzen. Uiteraard is het ook een deel oefenen en luisteren naar je favoriete artiesten. Zij hebben mij geïnspireerd en daar leer je van. Daar ‘neem’ je van. Uiteindelijk maak je er je eigen ding van.”

TheColorGrey over zijn sound en muzikale achtergrond

Wie zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

TheColorGrey: ”Dat zijn niet gelijk per se de hip hop artiesten. Mijn grote idolen zijn Prince, D’Angelo, Bob Marley. Maar ook wel J. Cole, Kendrick Lamar en Oddisee (waar ik ook mee samen heb gewerkt op mijn debuutalbum).”

Als je een Top 5 moest maken van artiesten die nooit ontbreken in je persoonlijke playlist en waar je altijd op terugvalt, wie zijn dat dan?

”Dat zijn zij gewoon! En Anderson Paak. Ben ik eigenlijk vergeten te vermelden. Ik val constant terug op dezelfde artiesten. In werkelijkheid heb ik weinig tijd om nieuwe muziek te ‘ontdekken’, want ik ben constant bezig om zelf muziek te creëren. Daardoor val ik eigenlijk altijd terug op de Marleys, D’angelo’s en Anderson Paak’s.

Je fanbase is van internationaal niveau te noemen, hoe reageren mensen eigenlijk als je ze vertelt dat je een Belg bent?

TheColorGrey: ”Grappig dat je er over begint. Mensen verwachten dat eigenlijk nooit. Zelfs hier in België weten mensen vaak niet dat ik een Antwerpenaar ben die Nederlands spreekt. Soms komen mensen naar mijn show en aan het eind praten ze dan Engels tegen mij. Dan zeg ik “Ik spreek gewoon Nederlands hoor”. “Nee joh? Ik dacht echt dat je uit de VS kwam”, zeggen ze dan.

Persoonlijk vind ik het ook wel mooi om uit zo een klein land te komen en het op internationaal vlak te laten zien. Vaak hebben mensen de indruk dat talent plaatsgebonden is, maar dat is niet zo.”

Heeft je muziek ook in Nederland stof doen opwaaien?

”Zeker! Ik stond twee keer op het programma van GoldLink in de Melkweg. Dat was crazy. Ik heb toen veel nieuwe volgers uit Nederland gekregen die me goed vonden. Tot nu toe waren het alleen voorprogramma’s, maar de reacties vanuit Nederland waren altijd positief.”

Je stond ook op Eurosonic in Noorderslag, toch?

TheColorGrey: ”Ja, het was een beetje jammer dat er niet veel volk stond. Er is natuurlijk veel concurrentie op zo een festival. Toevallig stond er een grote radiopersoonlijkheid uit Nederland dichtbij… Giel volgens mij (Radio-dj Giel Beelen red.). Hij vond mijn optreden supergoed. Hij supporte mij ook en deelde mij op zijn story zo van ‘Jullie moeten deze man checken’. Daarna trad ik op in een vrij klein café en daar kwam hij ook gewoon kijken. In dat opzicht was hij wel echt supportend. De show zelf ging goed en ik heb er een positief gevoel aan overgehouden.”

Nu we het toch over Nederland hebben: Zijn er artiesten in Nederland waarmee jij een track zou willen maken?

”Ja zeker, Mr. Probz! Wij volgen elkaar al en hij heeft wel eens gereageerd op mijn werk. Hij weet wat ik doe en hij houdt me in de gaten. Ik hoop dat ik op een dag ook daar ben dat ik met iemand als hem kan samenwerken.”

LEES OOK: Mr. Probz en Anderson .Paak droppen hun video – Gone

TheColorGrey over met wie hij zou willen samenwerken

En internationaal?

”Tja dat is een moeilijke. Er zijn er zoveel. De meeste zijn op dit moment niet realistisch en haalbaar. Ik zou heel graag met GoldLink of Anderson Paak samen willen werken, maar ik weet ook dat dat op dit moment niet haalbaar is.”

Wat is voor jou een must in je carrière waarmee je kan zeggen dat het een geslaagde is?

TheColorGrey: ”Ik wil met elke plaat die ik uitbreng zorgen dat ik de muziek heb gemaakt die ik in eerste instantie wilde maken. Dat ik niet heb moeten toegeven aan bepaalde zaken en dat ik 100% mijn ding heb kunnen doen. Ik hoef geen superster te zijn, maar een solide fanbase en touren door Europa en wellicht de Verenigde Staten zou mooi zijn. En natuurlijk goed zijn op financieel vlak.”

Welke tracks van TheColorGrey raad je aan bij je nieuwe fans?

”Persoonlijk zou ik niet per se gaan voor een nummer dat hiphop-gerelateerd is. Ik zou gaan voor de eerste track van mijn REBELATION album, genaamd Don’t Wonder. Dat is een piano-song. Geen drums of whatever. Gewoon een emotioneel nummer. De reden dat ik deze kies is, omdat er één ding is wat ik wil doen met mijn muziek en dat is de mensen raken op een bepaalde manier. Of dat nou is met een droevig nummer of juist happy. Ik wil de luisteraar nooit onverschillig laten. Dat tracht ik al te doen vanaf het begin. En Don’t Wonder is voor mij persoonlijk de mooiste die ik heb geschreven, omdat het gevoel dat er in zit zo echt is.”

TheColorGrey geeft 17 april een live show in de Paradiso Amsterdam. Beluister hieronder het album REBELATION van TheColorGrey.