Bij terroristische aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch, Nieuw Zeeland, zijn vrijdag zeker 49 doden gevallen. Ook vielen er 20 gewonden. Dit meldt de lokale politie.

Aan het begin van de middag (lokale tijd) zouden schutters de moskeeën zijn binnengedrongen en het vuur hebben geopend op de biddende moskeegangers. Ook waren er bommen bevestigd aan auto;s die in de buurt van de moskeeën stonden. Deze zijn door de politie onschadelijk gemaakt.
De politie heeft vier verdachten aangehouden, waarvan een wordt aangeklaagd voor moord. Een persoon had mogelijk niks te maken met de aanslagen. Twee anderen worden op dit moment nog ondervraagd.
Een van de schutters zette voorafgaand aan de aanslag een manifest online, waarin hij zijn visie gaf op actuele thema’s, zoals de islam. Ook livestreamde hij de hele aanval via social media.

Minister-president Ardern spreekt van ‘een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland’. “Wat hier is gebeurd, is overduidelijk een ongeëvenaarde daad van geweld”, aldus Ardern.

Een van de schutters livestreamde zijn aanval:

Op deze beelden is te zien hoe een van de verdachten na de aanslagen werd klemgereden en gearresteerd: