Skip to main content

Is jouw Rolex gestolen nadat hij niet zo veilig opgeborgen lag? Allereerst is het van belang om aangifte te doen. Bij inbraak of bij een vermoeden dat iets gestolen is uit je huis, schakel je direct de politie in. Dit helpt namelijk ook bij het verzekeringsproces. We leggen je samen met Independer uit hoe je dure sieraden optimaal kunt verzekeren en beschermen. 

Is een inboedelverzekering genoeg?

Waardevolle sieraden zoals in dit geval een Rolex vallen onder de inboedelverzekering van je woning. Mocht er iets gebeuren met je waardevolle horloge, dan kun je beroep doen op je inboedelverzekering voor een vergoeding. 

Let wel: als je alle sieraden, horloges en accessoires standaard met de rest van je inboedel verzekert, zijn er bepaalde vergoedingsgrenzen van toepassing. Dit is per verzekeraar verschillend. In de meeste gevallen zal een standaard inboedelverzekering niet een hoog maximaal uit te keren bedrag hanteren voor dit soort waardevolle items. Houd hier dus rekening mee, dan ben je niet onverwacht onderverzekerd wanneer je dure horloge gestolen wordt.

Het ene horloge is het andere niet 

De waarde van een Rolex kan enorm verschillen. Als je een Rolex Daytona hebt bemachtigd, kan de waarde een stuk hoger liggen. Als je wilt, kun je daarom kiezen om het verzekerd bedrag te verhogen. Dit kan vanaf € 1.000 tot maximaal € 100.000. Hoe hoger je verzekert, hoe hoger de premie die je ervoor betaalt.

Wat is een kostbaarhedenverzekering?

Er bestaan gelukkig genoeg mogelijkheden om je horloge nog beter te verzekeren, via een specifieke verzekering voor waardevolle items. Namelijk een kostbaarhedenverzekering. Wil je niet slechts gedeeltelijk verzekerd zijn, dan is dit een goede aanvulling op je Inboedelverzekering. Met deze aanvulling zijn je sieraden, fotocamera’s, tablets, laptops en smartphones ook standaard meeverzekerd. 

In de meeste gevallen krijg je het eerste jaar na aankoop de nieuwwaarde vergoed. Daarna krijg je de dagwaarde uitgekeerd. De nieuwwaarde is het bedrag waarmee je nu een nieuw, soortgelijk exemplaar kunt kopen. De dagwaarde is het bedrag dat het product waard was op het moment dat de schade ontstond. Voor spullen waarvoor je een Nederlands taxatierapport hebt van maximaal zes jaar oud, ontvang je de taxatiewaarde. Dit zal nooit meer zijn dan het verzekerde bedrag.

Ook bij het uitgaan verzekerd

Je inboedelverzekering verzekert je bezittingen in huis. Maar wat als je met je dure horloge of camera uitgaat? Een horloge koop je om te dragen en te showen. Niet meer dan logisch dat je natuurlijk vooral buitenshuis je Rolex draagt. Zo wil je niet tijdens het dansen constant moeten bedenken dat je Rolex niet verzekerd is. Wil je dat je horloge altijd verzekerd is? Een kostbaarheden buitenshuis­verzekering verzekert je tegen diefstal, verlies en beschadiging. 

Tips om diefstal tegen te gaan

Een juwelendiefstal kent eigenlijk alleen maar nare gevolgen. Niet alleen ben je je Rolex kwijt; de psychologische impact van een inbraak is vaak ook niet te onderschatten. Onderstaand daarom wat tips om jezelf dit alles te besparen. En daarvoor hoef je niet eens dure alarmsystemen of camerabewaking te installeren. Alhoewel dit wel aan te raden is.

  • Hou thuis je waardevolle spullen uit het zicht.
  • Trek de deur niet alleen achter je dicht, als je het huis verlaat. Draai de sleutel om in het slot en sluit de ramen op dezelfde manier. 
  • Wanneer je op reis gaat, is het slim iemand regelmatig langs te laten gaan. Om de brievenbus te legen en af en toe de gordijnen te openen en sluiten. Zo heeft zelfs de slimste inbreker niet door dat je erop uit bent.
  • Schaf een kluis aan voor waardevolle spullen. En zet hem vast aan de vloer, zodat deze niet makkelijk mee te nemen is. 

Beeld: Pexels

Leave a Reply