screenshot 7 6 2022 11 15 44

Shakira's grootschalige belastingfraude ging via Nederland

Algemeensep 01 2023, 7:29
De Spaanse justitie is een grootschalig onderzoek gestart naar de vermoedelijke belastingontduiking van de wereldberoemde zangeres Shakira, waarbij Nederland als cruciale schakel naar voren komt.

Belastingfraude

Volgens berichten van persbureau Bloomberg zou Shakira naar schatting 6,6 miljoen euro aan belastingen hebben ontweken via een netwerk van bedrijven, waarvan er één gevestigd is in Amsterdam.
In 2018 stond Shakira in de schijnwerpers met meer dan vijftig concerten in ruim twintig landen. Echter, achter de glitter en glamour blijkt nu een schaduw van belastingontduiking te hangen. De Spaanse justitie heeft onthuld dat de wereldberoemde zangeres naar verluidt aanzienlijke bedragen aan belastingen heeft ontweken en ten onrechte uitgaven heeft afgetrokken, zoals privéjet-reisjes. Deze zaak heeft geleid tot aanklachten van 5,3 miljoen euro aan te weinig betaalde inkomstenbelasting en ruim 773.000 euro aan onbetaalde vermogensbelasting tegen de popster.
screenshot 7 6 2022 11 15 44

Aangeklaagd

Opmerkelijk is dat de Spaanse justitie beweert dat een deel van Shakira's belastingontduiking via Nederland verliep. De zangeres werd eerder al aangeklaagd en had een zaak tussen 2012 en 2014 lopen wegens fraude. Het bedrijf in Nederland is gevestigd op de Zuidas, dat tevens Shakira's intellectuele eigendomsrechten beheert, zoals gerapporteerd door Het Financieele Dagblad.
Shakira zou gebruik hebben gemaakt van zeventien bedrijven, verspreid over belastingparadijzen zoals de Maagdeneilanden en de Bahama's waarvan de meeste slechts als doorvoerkanaal dienden zonder daadwerkelijke activiteiten. Deze ontwikkelingen benadrukken de ernst van belastingontduiking en brengen Shakira in een juridische strijd waarvan de uitkomst grote gevolgen kan hebben voor haar persoonlijke vrijheid en financiën.

Bekijk hier de video