joost klein

BN'ers willen dat Joost Klein Eurovisie Songfestival gaat boycotten

Entertainmentapr 12, 18:16
Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ze horen bij de ruim 250 mensen die een brief aan de zanger hebben ondertekend. Reden voor de oproep is de oorlog in Gaza en het feit dat Israël mee mag doen aan het muziekevenement.

BN'ers brief aan Joost Klein

"Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten", staat in de brief. De schrijvers verwijzen naar het songfestivallied Europapa van Klein, waarin hij zijn vader citeert. "Het is een wereld zonder grenzen", zingt Klein. "De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen", reageren de briefschrijvers daarop.

Eurovisie Songfestival boycotten

De schrijvers van de brief vragen Joost "met klem" bij zichzelf te rade te gaan over zijn deelname aan het evenement in Zweden. De pro-Palestijnse organisaties BDS Nederland en de Rotterdam Palestina Coalitie (RPC) organiseren zaterdag een demonstratie vlak voor Eurovision in Concert in AFAS Live. Tijdens deze preparty treden dertig van de 37 deelnemende landen op met hun inzending.

Ophef eerder

Eerder was er kritiek op Joost wegens een liedje over Rusland: „Joost Klein, vertegenwoordiger van Nederland op Eurovisie 2024 bracht een lied uit over ’liefde voor Rusland’ en het willen trouwen met een ’Russische vrouw’, uitgebracht in maart 2022 (een maand na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne). In 2023 nam hij een nummer op met een groep genaamd Russian Village Boys." Joost reageerde via zijn management en zegt het nummer ruim voor de invasie opgenomen: “Joost heeft met zijn nummers nooit een politiek statement gemaakt en maakt muziek met like-minded mensen. Hij houdt van het gebruiken van satire, metaforen, absurdisme en hyperbolen om zichzelf uit te drukken. Simpelweg spelen met taal. Het lied Jackass werd al ruim voor de inval van Rusland in Oekraïne gemaakt, heeft totaal geen betrekking op wat voor verschrikkelijks daar nog steeds gebeurt, en is niet pro-Russisch.”
Bron: ANP, Screen: Youtube, Telegraaf