Skip to main content

Geert Wilders leeft al jaren met beveiliging vanwege zijn uitspraken over de islam. De veiligheid van de politicus kwam in gevaar en kreeg hij een hoop vijanden. Hij spreekt zich nu uit over het effect op zijn leven.

Dreiging

In de rechtbank spreekt Geert Wilders zich uit na de eis op de Pakistaanse oud-cricketprof Khalid Latif. De man publiceerde in 2018, een video waarin hij een prijs van 20.000 euro op het hoofd van de politicus gezet. Hij heeft geprobeerd mensen over te halen om hem te vermoorden. Dit was het gevolg nadat Wilders een cartoonwedstrijd wilde organiseren over profeet Mohammed.

De eis van het Openbaar Ministerie in Nederland is 12 jaar tegen de Pakistaan. De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 11 september.

Geert Wilders

Geen verdag

“Ik verwacht niet dat deze meneer ook echt de cel in gaat, maar het is toch een krachtig signaal. Dat hij hier niet is, is natuurlijk een dikke middelvinger naar ons”, laat Wilders weten. Nederland en Pakistan hebben geen verdrag voor uitlevering.

Emotioneel

In de rechtbank maakt de politicus gebruik van zijn spreekrecht. “De dag dat ik mijn vrijheden kwijtraakte staat in mijn geheugen gegrift. In november 2004 werd ik door een zwaargewapend politieteam uit mijn woning in Venlo gehaald. Sindsdien ben ik nooit meer thuis geweest.”, vertelt hij.

Maandenlang heb ik met mijn vrouw in een gevangenis gewoond, in een kazerne, in een politiekantoor. Ik heb mij met snorren en pruiken moeten verkleden. Als ik nu vanuit mijn safehouse wordt opgehaald door geblindeerde auto’s, en wanneer dan de sirenes aangaan, zet ik mijn airpods maar op. Ik kan heel veel dingen niet meer doen die voor andere mensen gewoon zijn. Een luchtje scheppen, de brievenbus legen, even met de auto weg, even spontaan ergens heen, even alleen ergens heen. Dat went nooit. Dat is zwaar, mag u best weten.”

Bekijk hier de video

Bron: De Telegraaf