Skip to main content

Veel mensen vinden het leuk om een kerstboom in huis te hebben, maar je haalt met een kerstboom ook veel ongedierte in huis. Bij een doorsnee kerstboom krijg je namelijk zo’n 25.000 insecten er gratis bij.

Veel ongedierte door kerstboom in huis

Het komt niet uit de lucht vallen dat er ongedierte komt door een kerstboom maar 25.000 insecten is een hoop. Een troost: de beestjes zijn op het moment in een winterslaap en blijven daardoor stilzitten tussen de takken. Als je bang bent voor insecten dan is het een goed idee om een kerstboom te nemen zonder kluit. De meeste beestjes zitten namelijk op de bodem van de boom.

Welke beestjes zitten er in de kerstboom?

In het programma Vroege Vogels gingen ze op onderzoek uit (Video hieronder). Ze onderzochten welke beestjes er komen als je een kerstboom in je huiskamer zet: “Door de warmte van de woonkamer onderbreken veel dieren hun winterslaap. Voor hen lijkt de lente alweer aangebroken. Een jong slakje wordt wakker en opnieuw actief“. Het blijft niet alleen bij een slak: “Een lieveheersbeestje kan weer op zoek naar lekker voedzame luizen”. Er zijn ook wolfspinnetjes die weer op jacht kunnen: “Een boom bevat vaak duizenden dieren. Er werden ook allerlei luizen en mijten ontdekt“.

Bioloog Bas Difize besloot ook om te kijken welke dieren er allemaal in een kerstboom zitten: “Met name kruisspinnen. De kerstboom is een waar klimfeestje voor ze”. Daarnaast zijn er wantsen in de boom te vinden”.

Bekijk hier de beelden

Bron: YT. RTL, Beeld: BSR Agency