unknown 8

Hoe gezond is fietsen met trapondersteuning?

Lifestylejul 24 2023, 8:45
Bewegen is gezond! Niet voor niet is het advies daarom dus ook om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Daarbij maakt het niet uit of je nu 3 keer 10 minuten met de hond gaat wandelen of een flink eind gaat fietsen. Toch blijkt dat over dit laatste de nodige discussies zijn ontstaan, want hoe zit het wanneer je op een moderne damesfiets met trapondersteuning zit? Je beweegt dan misschien wel 30 minuten, maar puur kijkend naar de inspanning die je levert, valt dit in het niet bij een ‘normale’ fiets. Om aan deze discussie voor eens en altijd een einde te maken, duiken we in dit artikel wat verder, in hoe gezond fietsen op een fiets met trapondersteuning

Elektrische fiets ook gezond

Voldoende beweging en frisse lucht is goed voor onze longen en ons hart. Het maakt daarbij dus niet uit of je kiest voor een elektrische dames- of een elektrische herenfiets met trapondersteuning. In beide gevallen zorgt de trappende beweging voor een verhoogde hartslag en pomp dus het bloed sneller door het lichaam. Dit heeft als positief effect dat de witte bloedlichaampjes het zuurstof sneller transporteren en zo je hart sterker wordt en ook je longinhoud verbetert. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het niveau van ondersteuning die je gebruikt tijdens het fietsen. Des te lager de ondersteuning, des te meer er van jezelf wordt gevraagd.

Goed voor je gewrichten

Op het moment dat je last hebt van je spieren en gewrichten, kan een normale fiets extra belastend zijn. Doordat je volledig afhankelijk bent van de hoeveelheid kracht die jij zet om vooruit te kunnen komen, kan het zijn dat je last krijgt van je gewrichten. Kies je voor een e-bike, dan wordt dit natuurlijk vele malen lichter. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten tijdens het trappen, wat fijn kan zijn voor mensen met gewrichtsproblemen. Het is uiteraard wel belangrijk om de juiste hoeveelheid ondersteuning te gebruiken en dit stap voor stap af te bouwen op het moment dat je je gewrichten meer zelf het werk wilt kunnen laten doen.

Je verbrand calorieën

Dat je fiets met ondersteuning, wil niet zeggen dat je helemaal niets doet. Ook wanneer je de maximale ondersteuning vraagt van je e-bike, zul je altijd zelf nog een deel inspanning moeten leveren om deze ondersteuning te triggeren. Zo zul je zien dat wanneer je kiest voor een route met de nodige heuvels, je wel degelijk wat inspanning moet leveren en dus ook calorieën verbrandt. Nu zal dit niet in dezelfde hoedanigheid zijn dan wat je verbrand op een normale fiets, maar dat het iets doet, dat is zeker een feit!

Mentale gezondheid

Hoe fijn is het, dat wanneer je een dag hard hebt gewerkt en het nodig te verwerken hebt gehad op je werk, je het hoofd even lekker leeg kunt maken tijdens de rit op je fiets naar huis. Je mag dan misschien wel een minimale hoeveelheid calorieën verbranden, maar komt wel thuis met een leeg hoofd. Het genieten van de buitenlucht en de natuur tijdens het fietsen op een e-bike zorgt dus niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar draagt ook bij aan het mentale aspect.