België op ramkoers met Spanje nadat president Catalonië asiel aanvraagt

Net binnenokt 31 2017, 11:26
België is onbedoeld betrokken geraakt in de onafhankelijkheidsstrijd van de Spaanse regio Catalonië, nu de Catalaanse premier Puigdemont in België asiel heeft aangevraagd.
De Spaanse premier Rajoy is nu boos op de Belgische regering, omdat hij gelooft dat Puigdemont op uitnodiging naar België is gekomen. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Francken zei zaterdag namelijk dat Puigdemont welkom was in België wanneer hij genoodzaakt was om te vluchten.
Om een ruzie te voorkomen heeft premier Michel nu ingegrepen door te laten weten dat Francken voor zijn beurt sprak en politiek asiel niet aan de orde is op dit moment.
Volgens VRT-commentator Ivan De Vadder kan de situatie tot een politieke crisis leiden: “De uitspraak van Francken heeft in Spanje kwaad bloed gezet. België lag al op ramkoers met Spanje, omdat minister-president Michel het geweld van de Spaanse politie had veroordeeld en Europa had opgeroepen tot een dialoog. Daarmee was Spanje als het ware op hetzelfde niveau geplaatst als Catalonië. Ook zei Francken dat hij vermoedde dat Puigdemont geen eerlijk proces zou krijgen. Daarmee zeg je dat Spanje geen rechtsstaat is.”