Europees Parlement: 'Zwarte Piet moet verboden worden!'

Net binnenjun 19 2020, 14:37
Het Europees Parlement heeft vóór een verbod van Zwarte Piet gestemd. Een meerderheid ziet de traditie als racistisch en ziet het liefst verbannen worden, zo meldt NOS.

'Zwarte Piet moet verboden worden'

"Alle racistische tradities en uitingen moeten de ban in. Voor Nederland betekent dat Zwarte Piet en het zwart en bruin schminken van je gezicht als blank persoon." Het Parlement is echter ook niet te spreken over het neerhalen van koloniale standbeelden. Zo staat in een aangenomen resolutie.

Resolutie

Deze resolutie komt na de antiracistische protesten in de nasleep van de dood van George Floyd. " Met de resolutie in haar geheel wil het parlement racisme, discriminatie en xenofobie in al hun vormen streng veroordelen. Daarnaast is een meerderheid van het parlement van mening dat racistische en xenofobe uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. " zo meldt het parlement.
493 leden stemden voor, 104 tegen en 67 stemden niet. VVD, PVV en SGP stemden tegen de resolutie. D66, GroenLinks, de PvdA, en de Partij voor de Dieren stemden voor.

Xenofobe stereotypen

Het parlement over Zwarte Piet en 'Blackface': "Met het zwart of bruin schminken van gezichten wordt vastgehouden aan discriminerende en xenofobe stereotypen. Hierdoor blijven diepgewortelde stereotyperingen van mensen van Afrikaanse afkomst bestaan. Dat is hetgeen wat het gevaar van discriminatie verergert".
De politie moet een voorbeeldrol uitstralen, en het gebruik van geweld moet altijd proportioneel en rechtmatig zijn.

Rutte

Premier Rutte zei in juni dat hij Zwarte Piet niet racistisch vindt. ”Het is een volksfeest. Iemand die Zwarte Piet mooi vindt en daar ook aan vast wil houden, is geen racist.”

Hieronder de actie tegen Veronica Inside deze week:

Bron: NOS, HvNL, Youtube