ontwerp zonder titel 2022 07 14t203549199

Extreem giftige plant verspreidt zich in heel Nederland: 'Kan dodelijk zijn'

Net binnenfeb 14 2022, 20:56
In verschillende delen van Nederland is een extreem giftige plant gevonden. De gevlekte scheerling is zelfs zo giftig dat de plant vroeger gebruikt werd voor executies. Voorheen kon je de plant vooral vinden in Limburg, maar inmiddels groeit de scheerling op verschillende plekken in bermen langs de weg.

Extreem giftige plant

Plantenkenner Stef van Walsum sprak EditieNL over de plant. Zo vertelde hij dat de plant echt extreem giftig is. Juist doordat gevlekte scheerling langs de (snel)wegen groeit, kan hij zich makkelijk verspreiden door het gehele land. Stef van Walsum benadrukt het belang van het inperken van de verspreiding van de plant.

Kan dodelijk zijn

'Een heel klein beetje innemen kan al fataal zijn. Het is één van de giftigste planten van Nederland', stelt van Walsum. Hij vervolgt: 'Aanraken kan geen kwaad, al zou ik dat ook niet aanraden, omdat je later misschien met je handen aan je gezicht zit.'
Toxicoloog Antoinette van Riel van het Vergiftigingencentrum voegt hieraan toe dat dit niet de enige giftige plant in Nederland is. Zo kunnen we ook de vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw tegenkomen in de natuur. "Het hangt heel erg van de plant af wat er kan gebeuren", legt Van Riel uit. "Het kan variëren van hartritmestoornissen tot lokale irritatie op de plek waar contact is geweest."

Gevlekte Scheerling

Op de verspreidingskaart van het NDFF & FLORON is een overduidelijke verspreiding van de gevlekte scheerling te zien. Bekijk de verspreiding langs de snelwegen hieronder.

Bekijk hier een video van een berenklauw:

Bron: RTL Nieuws Beeld: Pixabay