Hoe word je RIJK als rapper en hoe BLIJF je rijk? Manager van Adje en Opposites geeft tips!

Net binnenokt 20 2016, 21:49
Het gaat goed met de Nederlandse rap/urban scene met grote successen in de charts van o.a. Ronnie Flex, Lil Kleine, Broederliefde, Sevn Alias en SFB en je ziet regelmatig bewijzen van welvaart op de social media foto's en video's van de succesvolle artiesten, maar zijn ze ook zo rijk als rapper en hoe word je dat zo snel?
Noisey sprak met Koos Groenendijk, organisator van Appelsap en jarenlang manager van onder andere The Opposites en Adje en die had wat tips en gaf zijn visie.
Koos zegt dat je het meeste verdiend door independend te blijven en o.a. een hele goede live show moet hebben: "Doe alles zelf, en zwart. Teken niet bij een label, zoek geen boekingsagent. Probeer om zoveel mogelijk kostenposten weg te snijden. Dan krijg je honderd procent van de inkomsten van YouTube en Spotify." "Het is praktisch onmogelijk om alles alleen te doen. Maar lukt het je wel, dan zijn er wel mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden. Tenzij je alles uitgeeft."
"Lil' Kleine schept op dat hij vierduizend euro verdient met een show. Maar dat zijn wel de gages waar deze generatie nu in blijft hangen. Het is tijd voor hem en de industrie om door te stoten. Je moet je product speciaal en exclusief maken. Je moet bereid zijn dat risico te nemen. Alleen dan maak je kans om door te stoten."
Hij vertelt dat gages moeilijk zijn in te schatten en dat er heel veel onkosten zijn:"Die kunnen variëren van zevenhonderd tot vijfduizend euro. Maar we hebben met The Opposites ook weleens meegemaakt dat een rijke papa twintigduizend heeft neergeteld voor de verjaardag van z'n dochter."
"In Nederland betaal je al snel veel belasting. Als je rond de anderhalve ton verdient, daarvan is al een deel naar je label gegaan en gaat er al 52 procent naar de belastingdienst. Dan heb je nog je managementkosten, laten we zeggen: tussen de tien en de twintig procent. Dan heb je nog een tourmanager, een dj, noem maar op."
Volgens Koos is het een groot probleem dat succesvolle rappers veel uitgeven en niet aan de toekomst denken om de groei vast te houden:
"Het mooie aan de mensen in de hiphop is: het zijn allemaal hosselaars. Iedereen heeft keihard gewerkt om te komen waar ze staan. Neem iemand als Boef. Je kunt het niet leuk vinden wat-ie doet, maar hij werkt keihard. Shows, filmen, editen, hij is een volwaardig bedrijf."
"Er is echter nul lange termijn visie. Begrijpelijk: je bent jong en je hebt veel geld in je zak. Natuurlijk geef je het uit. Ik snap dat, ik heb dat ook gehad toen ik begon."
"Het gaat beter dan ooit in de muziek, en niet alleen met rap. Spanker produceert drie tracks voor M.I.A., Boaz werkt met Major Lazer. Er is zoveel positief nieuws, maar de industrie moet wel in z'n geheel groeien en volwassen worden."
Koos vertelt veel meer over o.a. de verschillen tussen de scene nu en 10 jaar geleden, opvolgers van De Jeugd, Opposites en meer. Lees het volledige interview opNoisey.