'Justitie betaalt beloningen voor gouden tips bijna nooit uit'

Net binnenaug 11 2019, 10:41
Justitie en politie loven in de afgelopen jaar steeds vaker en steeds hogere beloningen uit voor de gouden tip waarmee een zwaar misdrijf opgelost kan worden. In de praktijk blijken deze beloningen echter bijna nooit uitgekeerd te worden, zo meldt Trouw .
In 2018 beloofde Justitie voor een totaal van 1,3 miljoen euro aan beloningen, maar hiervan werd in het hele jaar geen enkele euro uitgekeerd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verklaart: “Een bedrag wordt uitgekeerd wanneer een tip leidt tot aanhouding én een oplossing van een strafbaar feit." Om een beloning uitgekeerd te krijgen hoeft er dus niet eerst een veroordeling van de verdachte plaats te vinden.
In de laatste jaren is het aantal zaken waarbij de hulp van het volk is ingeroepen hard gestegen. Dit heeft volgens de woordvoerder te maken met de coldcasekalender die de politie jaarlijks verspreidt, onder meer in gevangenissen. "Het uitloven van een beloning levert meestal publiciteit op en de ervaring leert dat er dan toch altijd weer nieuwe informatie bovenkomt. Een beloning kan mensen over de streep trekken."
De hoogste beloningen die Jusitie ooit uitloofde zijn voor de gouden tips die leiden tot de aanhouding van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki van 100.000 euro per persoon.

Bekijk hier het fragment van Opsporing Verzocht over Ridouan Taghi en Said Razzouki: