Mysterie in Friesland: Honderden veldmuizen plegen zelfmoord!

Net binnenjun 26 2019, 11:27
In het Friese dorp Hommerts staat met voor een raadsel. Alleen al in de afgelopen week werden er honderden muizenlijkjes gevonden bij een tunnel van een aquaduct. De veldmuizen zouden massaal zelfmoord hebben gepleegd.
Afgelopen weekend werden er al zo'n 180 dode veldmuizen aangetroffen en maandag kwamen daar nog eens 350 lijkjes bij. Veel mensen vragen zich af waarom de beestjes massaal hun eigen leven beëindigen. Veldmuizenexpert Nico Beemster, van Bureau Altenburg en Wymenga in Veenwouden spreekt van ‘een fenomenaal verschijnsel’: "Ik zou graag weten of het vooral mannetjes of vrouwtjes zijn en of het jonge volwassenen of al oudere dieren zijn. Dat zou meer duidelijk kunnen maken over de achtergrond van de veldmuizensterfte."
Beemster denkt dat de groeiende populatie van de muizen in Friesland een reden kan zijn. "Er is op dit moment heel veel agressie tussen individuen. Als de ruimte beperkt is moeten jonge dieren gedwongen op zoek naar een eigen plekje. Als ze dan achterna gezeten worden door een concurrent, kan ik me voorstellen dat ze over de rand vallen.”
Omwonenden denken echter dat de muizen op de vlucht zijn geslagen, nadat iemand in de buurt gif zou hebben gestrooid.
Bron:AD