64481326 bsr agency scaled

Quincy Promes veroordeeld: Jaren gevangenis in! Rechter licht toe

Net binnenfeb 14 , 9:54
De rechtbank in Amsterdam heeft profvoetballer/rapper Quincy Promes woensdag veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van in totaal ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen.

Quincy Promes veroordeeld

Het Openbaar Ministerie had negen jaar tegen de 32-jarige oud-Ajacied geëist. Promes heeft zijn strafproces niet bijgewoond. Hij verblijft in Rusland, waar hij uitkomt voor voetbalclub Spartak Moskou. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat zij, anders dan het OM, ook naar vergelijkbare zaken heeft gekeken waarin milder is gestraft. Promes gaat in hoger beroep, meldde zijn advocaat direct na de uitspraak.
Volgens de rechtbank heeft Promes zich laten leiden door financieel gewin. Hoewel hij profvoetballer is en veel geld verdient, komt uit zijn dossier naar voren "dat hij nog meer geld wilde verdienen", aldus de voorzitter. De rechtbank benadrukt dat Promes geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan, door tijdens de rechtszaak verstek te laten gaan.

Ook rekent de rechtbank hem aan dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zwaar delict terwijl hij als voetballer regelmatig in de belangstelling staat. "Niet alleen zijn sportieve prestaties, maar ook de rijkdom waarmee hij pronkt, maken dat hij een voorbeeld is voor velen, vooral voor jongeren", lichtte de voorzitter in de rechtszaal toe.
De cokesmokkel vond eind januari 2020 plaats. Het ging om twee partijen, verstopt in een lading zakken zeezout op een containerschip uit Brazilië. De smokkelaars konden een partij van 650 kilo van boord halen. De douane onderschepte de tweede partij van ruim 712 kilo.

Steekpartij

Volgens de rechtbank had Promes een aansturende, coördinerende en financiële rol. In onderschepte chatgesprekken kwam naar voren dat hij 75.000 euro heeft geïnvesteerd in het cocaïnetransport. In die cryptocommunicatie had hij de gebruikersnaam Fantasma, acht de rechtbank bewezen.
De rechtbank legde medeverdachte Marylio V. (32) uit Purmerend, een neef van Promes, eveneens zes jaar cel op, na een eis van acht jaar. Hij is ook veroordeeld voor witwassen.
Promes werd vorig jaar veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor een steekpartij op een feest in Abcoude. Deze zaak loopt nog in hoger beroep. In een civiele procedure bepaalde het hof vorige week dat Promes het slachtoffer, een (andere) neef van de voetballer, een schadevergoeding moet betalen. De hoogte daarvan staat nog niet vast.

Bekijk hier de video

Bron: ANP, YT, ESPN
"}])