RIVM-directeur: 'Zelfs lockdown lijkt niet te helpen tegen coronamutatie'

Newsjan 13 2021, 12:32
Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel verspreidt de Britse coronamutatie zich zó snel, dat zelfs een lockdown niet lijkt te helpen. Dat vertelde hij vanochtend in de Tweede Kamer. Volgens van Dissel is de situatie 'zeer zorgelijk' en lijken er extra maatregelen nodig.
'In Ierland hebben ze regio’s waarbij acht tot tien keer meer besmettingen zijn dan in Nederland, je kunt je niet voorstellen hoeveel druk dat gaat geven op de zorg de komende tijd' , vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Ontwikkelingen 'redelijk dramatisch'

Volgens een voorzitter van het OMT zijn de ontwikkelingen daar 'redelijk dramatisch'. 'Deze mutant wil je gewoon niet. En als ‘ie al komt, wil je hem zo strak mogelijk onder controle houden. Je moet je voorbereiden op een toename, eerst geleidelijk en dan exponentieel, zoals in Ierland' , aldus de voorzitter.

Extra maatregelen nodig

Formeel zijn er nu in Nederland bijna honderd gevallen van de Britse mutatie aangetroffen, maar we moeten er rekening mee houden dat dit virus zich breder verspreidt. Daarom is het éxtra belangrijk om de maatregelen te verlengen en na te leven, aldus van Dissel. Ook stelt hij dat er extra maatregelen overwogen moeten worden. Een optie is de avondklok, want uit onderzoek van de GGD blijkt dat mensen elkaar nog steeds opzoeken. 'Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?'

Niet buiten je woning reizen

Een andere maatregel zou het beperken van 'de mobiliteit rond het huis' kunnen zijn. Zo is het in sommige landen niet toegestaan om buiten een straal van een aantal kilometers buiten je eigen woning te reizen. 'In het Verenigd Koninkrijk geldt een meer draconische maatregel, daar stopt het bij de voordeur. Je mag het huis uit voor boodschappen, om medicijnen te halen.” Het OMT rekent extra maatregelen nu na op verzoek van het kabinet. (...) En ik wil het niet depressiever maken, maar we hebben ook nog de variant uit Zuid-Afrika', aldus van Dissel.
Bron: AD

Lees ook:

"}])