Tweede Kamer vóór Avondklok! Spoedwijziging in regels!

Een meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een verlenging van de avondklok. Ze steunen de spoedwet die het demissionaire kabinet heeft ingediend.

Tweede Kamer vóór Avondklok

Ze willen daarmee de juridische grondslag voor de avondklok verbeteren. “Maar het kabinet moet niet opnieuw nat gaan” aldus de PvdA. Op dit moment geldt het uitgaansverbod in de avond en nacht tot 3 maart.

Spoedwijziging coronawet

Het kabinet heeft nu een spoedwetswijziging ingediend: De avondklok staat nu in de coronawet, waar ook de andere maatregelen staan. Morgen is er eerst het hoger beroep. Als de staat verliest, moet de avondklok uiteindelijk verdwijnen. Maar als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met de Tweede Kamer kan de avondklok ook in dat geval gehandhaafd blijven. 

Eerste Kamer

De Eerste Kamer stemt morgen over de spoedwet, en verwacht wordt dat een ruime meerderheid instemt met het voorstel. 

Dit allemaal gebeurt nadat de voorzieningenrechter eergisteren de avondklok onrechtmatig verklaarde. “De wet die als grondslag is gebruikt, is daar niet voor bedoeld,” zo oordeelde de rechter.

Volgende week zal er beslist worden over het verlengen van de avondklok.

Kritiek Avondklok

Er is nog steeds veel kritiek van de oppositie: Wilders meent: “Er is geen wetenschappelijke onderbouwing die de avondklok echt helpt in het terugdringen van de besmettingsgraad. Broddelwerk. Als het hof het vonnis van de rechtbank volgt, wil ik dat alle boetes die zijn opgelegd worden ingetrokken of terugbetaald.”

Kuzu is ook zeer kritisch, hij noemt premier Rutte een dictator, wat hem zelf kritiek opleverde. Hij nam zijn woorden niet terug.

CDA stemde in voor de klok: “Wij gaan bij wijze van spreken liever om 21.00 uur naar bed, dan dat de scholen dicht moeten”

Kijk hieronder LIVE naar het debat:

Bron: NOS, AD, NU Telegraaf