Skip to main content

De nieuwe versoepelingen en maatregelen zijn bekend. In Nederland gaat weer alles normaal open! Het gaat komende weken in 3 stappen gebeuren vanaf nu, 18, en 25 februari.

Minister Kuipers: De pandemie is niet voorbij. Het aantal besmettingen is ontzettend hoog. Misschien zijn we net over de piek heen, maar de aantallen zijn hoog. Wees nog steeds voorzichtig want de kans dat je iemand tegenkomt die het virus heeft, is groot. 

Maatregelen

ANP: Ondanks de forse versoepelingen in het coronabeleid die het kabinet deze week doorvoert, blijft het verstandig om onderling afstand te houden en een mondkapje te dragen. Dat zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag op de eerste coronapersconferentie die hij zonder premier Mark Rutte gaf.

Alles weer open

Vanaf 25 februari vervalt de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht. Die laatste blijft nog wel van kracht in het openbaar vervoer en op luchthavens. “Afstand houden en mondkapjes blijft wel verstandig, niet als maatregel maar als dringend advies”, aldus Kuipers.

Alle Versoepelingen onder elkaar: (via Rijksoverheid)

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden.

Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht.

Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari

De laatste stap is vanaf vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Mondkapje in OV verplicht

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Kijk hier LIVE naar de persco:

Bron: AD, Rijksoverheid, AT5

Leave a Reply