Skip to main content

“Amsterdam moet als eerste gemeente in Nederland excuses aanbieden voor het slavernijverleden!” Dit eist een grote meerderheid van de gemeenteraad, zo meldt Het Parool.

Het initiatief is in ieder geval positief dat het gaat gebeuren. Het formele excuus zou op 1 juli 2020, tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van slavernij, moeten plaatsvinden. 7 partijen, die samen 31 van de 45 zetels hebben in de gemeenteraad, dienen maandag het initiatiefvoorstel in.

Denk, GroenLinks, PvdA, Bij1, ChristenUnie, D66 en SP zijn welwillend: “Dit had al veel eerder moeten gebeuren,” zegt Don Ceder (ChristenUnie). Dehlia Timman (D66): “Een historisch moment.”

Gevoelig
In 2018 deed Aboutaleb in Rotterdam een oproep tot nationale excuses, maar kwam niet verder dan ‘diepe spijt, neigend naar berouw,’. In het buitenland hebben steden en landen wel al excuses aangeboden.

Amsterdam heeft flink geprofiteerd van de slavenhandel: “Amsterdam was facilitator van slavernij,” zo zegt Taimounti van Denk. “De gemeente heeft een prominente rol gespeeld in het slavernijverleden.”

“De excuses worden aangeboden aan alle mensen en nazaten die last hebben gehad van de slavernij,’ zegt Taimounti. “De effecten op mensen zijn nog altijd voelbaar en uiten zich bijvoorbeeld in achtergestelde posities,” aldus Taimounti.

Hieronder beelden van de slavernij in Nederland, en de Keti Koti herdenking:

Leave a Reply