Skip to main content

Het is officieel: Amsterdam gaat strenger optreden tegen lachgas verkopers! Dit kondigt burgemeester Halsema aan in een raadsbrief aan de gemeente.

Het is juridisch gezien niet verboden om lachgas te gebruiken. Maar Halsema denkt alsnog een manier gevonden om te hebben. De gemeente meldt: “Geluidsoverlast, vervuiling op straat, hinderlijk gedrag van gebruikers en gezondheidsincidenten bij excessief gebruik. De explosief toegenomen verkoop van lachgas op straat brengt veel narigheid met zich mee.

Lachgas-verkopers vergunning?

Lachgas valt niet onder de Geneesmiddelen wet, maar onder de Warenwet. “Maar dat betekent niet dat lachgas overal verkocht mag worden. Verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden op grond van de Verordening staan- en ligplaatsen buiten de markt en venten. Ook als de bestelling en geldtransactie online plaats vindt.” 

Lachgas verkopers claimen geen vaste standplaats te hebben en dat ze online wél kunnen verkopen. “In het hele centrum en andere gebieden geldt een ventverbod, waar ook lachgasverkopers, ook al zouden ze een vergunning hebben, niet mogen handelen. Er zullen in Amsterdam in geen enkel geval vergunningen worden verleend voor de verkoop van lachgas. Dit geldt ook voor evenementen.”

Boete

“Politie en handhaving gaan de komende periode actief handhaven. Bij overtreding worden er in eerste instantie boetes uitgeschreven en een last onder dwangsom.”

Hieronder lachgas verkoper Deniz die wil bewijzen dat alles onschuldig is:

Leave a Reply