Zo kun je naar buiten tijdens de Avondklok zónder een boete!

Deze week is officieel bekendgemaakt dat de avondklok vanaf zaterdag ingaat. Vanaf 21:00 tot 04:30 is iedereen verplicht binnen te blijven. Tenzij je een geldige reden hebt om na 21:00 nog op straat te zijn. En die geldige reden kan je krijgen, maar daar moet je wel een paar formulieren voor hebben en een verklaring van je werkgever.

De werkgeversverklaring

De Rijksoverheid geeft aan dat er twee belangrijke formulieren zijn, als je na 21:00 nog over straat wil. Allereerst heb je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig en daarnaast ook de ‘Werkgeversverklaring avondklok’. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze verklaring aan werknemers te geven.

Maatregel

De maatregel is ingezet in de hoop dat mensen ‘s avonds minder bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Veel mensen raken namelijk besmet door het coronavirus, bij het samenkomen met familie en vrienden.

Nu er een Britse variant van het virus in omloop is, is de overheid zeer bezorgd over de besmettelijkheid. Onderzoek wijst uit dat een avondklok kan helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat is dan ook de reden dat heel Nederland vanaf vandaag, tussen 21:00 en 04:30 binnen moet zijn. Zelfs de supermarkten worden eerder gesloten (20:15), zodat wij allemaal op tijd thuis kunnen zijn.

De beslissing om de avondklok in te stellen is op het laatste moment gemaakt. Daarvoor waren er nog pittige discussies over de maatregel in de Tweede Kamer.

Bekijk hieronder een discussie tussen Geert Wilders en Mark Rutte over de avondklok!

Wil je toch naar buiten? Dan kan je hier de benodigde formulieren downloaden.

Bron: Rijksoverheid. Beeld: RTL Nieuws