Skip to main content

Beeld: screenshot uit andere video ter illustratie, huisdieren en vuurwerk

Vreselijk incident in Groningen: De jaarwisseling liep fataal af voor een man in Groningen die inmiddels overleden is aan zijn verwondingen. De 52-jarige Bert liet zijn hond uit op de eerste januari in de nacht, en dat ging helemaal mis nadat er vuurwerk naar zijn huisdier zou zijn gegooid.

Man overleden na wandeling met hond

Het zijn trieste feiten: er waren tijdens de jaarwisseling weer veel ongelukken, geweld tegen hulpverleners en vandalisme. In het Groningse Leek ging het vreselijk mis. Daar liet de 52-jarige Bert Suurd zijn hond uit rond 2:30 op de eerste januari. Terwijl hij met zijn hond liep, werd er met vuurwerk naar zijn hond gegooid. De man sprak de jongens aan, maar dat ging helemaal mis.

“Zij gooiden zonder pardon een stuk vuurwerk naar zijn hondje. Bert kan niet tegen onrecht, en zei daar wat van. Dat is hem fataal geworden”, zegt Tomas Merkies, een van zijn beste vrienden in gesprek met AD. Het zou gaan om zo’n vijftien jonge jongens. Een overbuurman verklaart tegenover AD geschreeuw en getrap te hebben gehoord. ,,Ik hoorde een man vallen en roepen: ‘Kappen nou! Kappen nou!’ Ik heb die jongens helaas niet kunnen zien, ik hoorde wel meerdere stemmen.”

Het Dagblad van het Noorden schrijft het volgende over het heftige incident: “Het slachtoffer sprak de jongeren rond 02.30 uur aan op de Windsingel, vlak bij zijn huis. Wat zich heeft afgespeeld is nog onduidelijk, maar hij kwam zwaar toegetakeld thuis en overleed korte tijd later. Reanimatie mocht niet meer baten. Het leek alsof hij was geschopt en geslagen, ook tegen zijn hoofd. Er zou op nieuwsjaarsdag ook een verdachte zijn aangehouden door de politie. Vooralsnog wil de politie niks over zeggen zag. Wat ze wel vertellen is dat er meer betrokkenen waren en dat ze op het moment kijken naar ieder zijn aandeel.

Bekogelen met vuurwerk

Hulpverleners worden vaak tijdens de jaarwisseling bekogeld met vuurwerk‘We hebben het over cobra’s met de kracht van een handgranaat, en flessen met brandbaar materiaal. (…) Het is eigenlijk van de gekke dat brandweer en ambulance personeel zich moeten verweren tegen geweld‘, vertelt Daniel.

De afgelopen tijd zijn hulpverleners regelmatig slachtoffer van geweld, aldus Daniel. ‘Op internet zien we oproepen om geweld te gebruiken tegen de politie, en tot een soort Project X-achtige bijeenkomsten. Wij treden daartegen op zodra burgers of hulpverleners in gevaar zijn.’ Volgens de commandant heeft de veiligheid van hulpverleners alle prioriteit. ‘Als wij keuzes moeten maken gaat de veiligheid van politie en hulpverlening voor“.

Bekijk hier de beelden

Bron: Dagblad van het Noorden, AD, Geenstijl, Beeld: Screenshot ter illustratie, huisdieren en vuurwerk