Skip to main content

Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om een goed CV te maken en deze zo nu en dan te opfrissen. Volgens onderzoeksjournalist is het tegenwoordig echter ook makkelijk om een nep-diploma van een hogeschool te krijgen. Volgens Darshan zou dit middels drie muisklikken mogelijk zijn.

Je kan een nepdiploma met drie muisklikken krijgen

Youtuber Darshan heeft een video geplaatst over het krijgen van een nepdiploma en wat je er allemaal mee kan doen. Volgens Darshan is dit mogelijk met driemuislikken. In de video is te zien dat hij een nepdiploma regelt voor de opleiding ‘Creative Business’ van de NHL Stenden. Wat heel opvallend is is dat Darshan laat zien dat een vervalst document op het eerste niet te onderscheiden is van een echt diploma.

De examencommissie van NHL Stenden trapt erin

In de video is te zien dat de vervalsing van het nepdiploma zo goed is dat de examencommissie van NHL Stenden er ook intrapt. Darshan stelt een paar simpele vragen en wordt voor verder onderzoek doorgestuurd: “Het diploma is ondertekend door iemand anders. Ik ga uitzoeken wat er aan de hand is”, reageert de examencommissie op Darshan. Hij stuurt het diploma vervolgens door naar diploma-experts van de hogeschool. Dit zorgt ervoor dat het diploma uiteindelijk toch wordt gezien als een vals document. Het gaat om het nummer dat op het diploma staan, dat klopt niet. Daarnaast zou het diploma moeten worden ondertekend door het personeel van NHL Stenden en dat is niet gebeurd. Het gaat dus niet zo gemakkelijk als Darshan dacht.

Waar komt dit diploma vandaan?

In de video vraagt de Youtuber aan een deskundige waar het document eigenlijk vandaan komt. Op de verpakking staat een hint. Er staat namelijk een naam en adres. Onderzoeksjournalist Roland Ndifor afkomstig uit Kameroen vertelt dat hier veel geld mee wordt verdiend. Het is echt een business in Kameroen, hij vertelt: “Een mannetje in Nederland neemt de bestelling aan en maakt het document verder af. Dan wordt het doorgestuurd naar Kameroen als dwaalspoor voor het OM. Zo blijven de makers buiten schot. Dit gebeurt zo over de hele wereld.”

Bekijk hier de beelden

Bron: YouTube