Skip to main content

Opmerkelijk nieuws over een nieuwe kaart in het voetbal. Een van de grootste kranten ter wereld The Daily Telegraph meldt dat er een blauwe kaart zijn intrede gaat doen in het voetbal. De voetbalwereld reageert massaal en niet iedereen is blij.

Blauwe Kaart

De kaart wordt geïntroduceerd door het International Football Association Board (IFAB) verantwoordelijk voor regelgeving in het voetbal. Morgen zal het grote nieuws over de blauwe kaart wereldwijd worden officieel gemaakt. Het wordt de eerste nieuwe kaart sinds de komst van gele en rode kaarten op het WK van 1970.

De kaart moet ervoor zorgen dat spelers gedurende 10 minuten van het veld worden verwijderd als ze commentaar hebben op de scheidsrechter of cynisch reageren. Het team van de speler die Blauw heeft gekregen speelt dus 10 minuten met 10 man. Als een speler twee blauwe kaarten heeft gekregen wordt dat, net als bij twee keer geel, bestraft met een rode kaart. Ook krijgt een speler rood als hij in één wedstrijd zowel geel als blauw krijgt.

Wanneer?

De eerste tests met de blauwe kaart kunnen over een paar maanden al beginnen, echter: “Competities op het allerhoogste prof niveau zullen worden uitgesloten van de eerste tests in het professionele spel als de protocollen verdere verfijning vereisen, maar proeven kunnen nog steeds al in de zomer beginnen. “ aldus Telegraph. De blauwe kaarten zullen deze zomer dus ook niet worden gebruikt tijdens het Europees Kampioenschap, en ook niet tijdens de Champions League van volgend seizoen.

Kritiek

Er is veel kritiek te horen in de voetbalwereld: UEFA president Aleksander Ceferin is volledig tegen de blauwe kaart “Het is geen voetbal meer.” De UEFA kan echter gedwongen worden deze kaarten in te voeren als de processen ertoe leiden dat ze aan de spelregels worden toegevoegd.

FIFA reageert op de berichten en meldt over de invoer: „Onjuist en voorbarig. Dergelijke proeven zouden, als we die uitvoeren, beperkt moeten blijven tot tests op lagere niveaus. Een standpunt dat we hierbij willen herhalen.” KNVB reageert met: ,,We wachten voorlopig de tests af. Tijdstraffen zijn een van de experimenten waar wij in Nederland – net als in Engeland gebeurt – mee hebben getest in het amateurvoetbal en in de jeugd. De blauwe kaart an sich is nieuw voor ons, maar kan helpen om duidelijkheid te creëren.”

Bekijk hier in de video’s meer uitleg en reacties

Beeld: BSR AGENCY Bron: The Daily Telegraph, Youtube Telegraaf