Skip to main content

Bokser Simiso Buthelezi is overleden nadat hij op zondag (5 juni) in coma was geraakt na een vechtpartij. Het gevecht van de Zuid-Afrikaan tegen Siphesihle Mntungwa werd afgeblazen toen Buthelezi uit het niets begon te slingeren en om zich heen te slaan.

Simiso Buthelezi

Hij werd vervolgens in een kunstmatige coma geplaatst, maar stierf twee dagen later. Een gezamenlijke verklaring van Boxing South Africa en de familie Buthelezi luidde: “Het is met grote droefheid voor Boxing South Africa en de familie Buthelezi om het overlijden aan te kondigen van de heer Simiso Buthelezi die gisteravond op 7 juni 2022 in het ziekenhuis in Durban is overleden.

Op 5 juni 2022 nam Mr. Buthelezi deel aan een bokstoernooi georganiseerd door Starline Boxing Promotions in Greyville, Durban.

Tegen het einde van zijn gevecht stortte Buthelezi in en werd naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis werd ontdekt dat hij een hersenletsel had opgelopen dat resulteerde in inwendige bloedingen.

In het ziekenhuis kreeg meneer Buthelezi de best mogelijke zorg, maar hij bezweek gisteravond zoals eerder vermeld aan de blessure.”

Begon lucht te slaan

De verklaring vervolgde: “Boxing South Africa zal een onafhankelijke medische beoordeling van de verwonding uitvoeren en vervolgens de resultaten van die medische beoordeling openbaar maken. De familie Buthelezi en Boxing South Africa erkennen de warme condoleances van de minister van Sport, Kunst en Cultuur. De familie Buthelezi en Boxing South Africa zullen te zijner tijd aankondigingen doen over de begrafenisregelingen. Boxing South Africa en de familie Buthelezi willen het publiek en de media verzoeken om hun de ruimte te geven bij het rouwen om het overlijden van deze geweldige bokser die zowel buiten als binnen de ring voorbeeldig was.”

Het gevecht

Buthelezi leek af te stevenen op een beslissingsoverwinning in Greyville Convention Center. Hij handhaafde daar zijn ongeslagen record van 4-0, nadat hij Mntungwa naar achteren had gestuurd door de touwen. Buthelezi begon echter stoten in de richting van de scheidsrechter te gooien, voordat hij naar de lucht veegde en op de touwen zakte.

De scheidsrechter brak toen het gevecht af en overhandigde Mntungwa de WBF Afrikaanse lichtgewicht titel, maar de riemceremonie werd uitgesteld.

Bekijk hieronder de beelden van het gevecht:

The fighter had sustained a brain injury. Credit: SABC Sport

Bron: Youtube Daily Mail

Leave a Reply