Skip to main content

Het Belgische blad Humo had onlangs een interview met Janus van Wesenbeeck, degene op wie het karakter en verhaal van de Netflix-hitserie Undercover is gebaseerd. In realiteit blijkt het flink anders te zijn gelopen dan de serie laat zien.

Veel uit de serie blijkt ook wel degelijk te kloppen met de werkelijkheid. Zo blijkt Janus inderdaad een corrupte informant bij de politie gehad te hebben, die informatie doorgaf over lopende onderzoeken. Janus ligt toe: “Het klopt dat ik een bron had, die een hoge functie heeft. Laat ik hem ‘meneer Pasen’ noemen, dan weet justitie in België dat ik niet uit mijn nek lul. Hij vertelde mij dat er een undercoveractie zou worden opgezet, dus toen die twee bij ons op de camping kwamen, wist ik meteen al hoe het zat. Ik heb het spelletje meegespeeld.”

Waar er in de serie uiteindelijk een grote drugsvangst wordt gedaan, blijkt er in het echt geen grammetje gevonden te zijn. Janus en zijn bende zijn uiteindelijk alleen veroordeeld voor voorbereidingshandelingen van een drugsoperatie.

Net als in de serie moesten de undercover-agenten doen alsof ze een stelletje waren. Iets wat niet erg geloofwaardig geweest blijkt te zijn. “Mijn zwager zei tegen mij: ‘Die Billy slaapt op de bank'”, vertelt Janus. “Hadden ze door ’t raam gezien. Toen ik Billy tegenkwam, zei ik: ‘Hedde gij op de bank geslapen?’ Toen werd-ie wel zenuwachtig. Een blind paard kon zien dat ze niks met elkaar hadden.”

Melanie, de dochter van de rechterhand van Janus, bevestigt: “Nina was een jaar of dertig, Billy een jaar of veertig. Het was totaal geen stel, ze gedroegen zich meer zoals ik mij met mijn neefje. Ik vertrouwde ze niet, ze waren niet echt. Mijn moeder had ook al een keer gezegd: ‘Bende ge van de wouten of wa?’ Toen deden ze heel verbaasd.”

De agenten vielen dan ook een paar keer bijna door de mand. Janus: “We zaten een keer in de auto en toen had hij zijn rijbewijs laten liggen, dat lag tussen ons in. Ik zag dat hij daar knap zenuwachtig van werd. Als ik het had gepakt, had ik waarschijnlijk kunnen zien dat zijn naam niet klopte.”

Het verhaal in de serie lijkt gebaseerd op twee verschillende politie-dossiers, namelijk het onderzoek naar de bende van Janus. Het andere dossier betreft een van de grootste drugssmokkelzaken uit de geschiedenis, waarbij in 2007 in de Autralische stad Melbourne een partij van 4,4 ton aan xtc-pillen werd ontdekt. Deze werd teruggeleid naar een Belgische tak van de Calabrische maffiafamilie Aquino in Maasmechelen.

“In het boek Busted word ik genoemd als degene die de pillen aan de Aquino’s had geleverd”, verklaart Janus. “Klopt niks van, dat is een heel ander verhaal. Maar dat dossier van de Aquino’s was van dezelfde federaal procureur, Marianne Cappelle, als in mijn zaak. Ik denk dat zij dat dossier ook aan die filmmakers heeft gegeven.”

Leave a Reply