Google gaat ook de Roetveegpiet blokkeren vanwege “raciale stereotypes”

Behalve Zwarte Piet gaat Google ook alternatieve vormen zoals de Roetveegpiet verbannen, zo meldt NU.nl woensdagochtend. Volgens Google zijn de alternatieve Zwarte Piet-vormen “nog steeds gebaseerd op raciale stereotypes”, zo laat het bedrijf aan de nieuwssite weten.

Het nieuwe beleid zal in de komende weken ingaan en zal alle advertenties bij Youtube-video’s over Zwarte Piet of Roetveegpiet blokkeren. Ook zullen webpagina’s met content over Zwarte- of Roetveegpiet geen advertenties via de Google-netwerken met vertonen, behalve bij “webpagina’s die educatief of journalistiek van aard zijn.” Dit zal grote gevolgen hebben voor verschillende websites, omdat het advertentienetwerk van Google een van de grootste online inkomstenbronnen is.

Met de maatregelen zegt Google Nederland zich te “committeren aan gelijkheid en diversiteit” en wordt er één lijn getrokken “om het beleid zo consistent mogelijk toepasbaar te houden”. Daarmee gaat het techbedrijf verder dan bijvoorbeeld actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de Roetveegpiet wel als niet-racistische variant ziet voor Zwarte Piet.

Eerder deed Facebook Zwarte Piet en Backface al in de ban, door afbeeldingen en video’s te verwijderen. Ook verwijderde het een groot aantal Zwarte Piet-actiegroepen, die duizenden leden hadden.

In de persconferentie van premier Rutte en minister De Jong werd dinsdag aangekondigd dat er dit jaar geen groot Sinterklaasfeest zal zijn:

Bron & beeld: NU.nl, NOS.nl

Lees ook: