Woede in Turkije: grapjas speelt ‘Bella Ciao’ door omroepsystemen van moskee in Izmir

Bella Ciao izmir

In Turkije is een grote rel ontstaan, nadat een grapjas afgelopen donderdag verschillende omroepsystemen van moskeeën in de stad Izmir had overgenomen en, in plaats van de gebruikelijk oproep tot gebed, het nummer Bella Ciao door de speakers afspeelde.

Schandaal

De omroepsystemen op de minaretten van de moskeeën mogen strikt alleen gebruikt worden voor het uitzenden van religieuze boodschappen. Veel mensen in Turkije reageren dan ook woedend op de ‘grap’. In de Turkse media wordt gesproken van “een schandaal” en een “verachtelijke aanval op moskeeën” en diverse belangrijke religieuzen in het land beschuldigen de dader van sabotage. Ook Omer Celik, woordvoerder van de regerende AKP-partij, tweette: “Wie deze lelijke daad heeft begaan, zal zeker worden gevonden.” De Diyanet, het presidium dat de islam in Turkije leidt, heeft een officiële aanklacht ingediend en inmiddels is er een onderzoek gestart.

Bella Ciao

Het oude Italiaanse strijdlied Bella Ciao dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel werd gezongen, en veroverde de wereld nadat het werd gebruikt in de slotscene van het eerste seizoen van de razend populaire Netflix-serie La Casa de Papel. Met religie heeft het echter weinig te maken.

Bekijk de moskeeën die Bella Ciao afspelen in de video:

Bron & beeld: VKMag, Youtube, Skoften