Skip to main content

Er zijn honderden meldingen binnen gekomen over hartontstekingen na de corona prik bij bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum meldt tot eind januari 373 meldingen ontvangen te hebben. Dat zijn 142 mensen meer dan bij de vorige meting november vorig jaar.

Hartontstekingen na prik

Het gaat om een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) na de vaccinatie. De hartspier ontsteking kwam vooral voor bij mannen jonger dan 40 jaar, maar ook de hartzakje ontsteking werd vooral door mannen gemeld, ook ouderen.

Bijwerkingen

De hartontstekingen zijn ‘bekende zeldzame bijwerkingen’ van de vaccins Pfizer/BioNTech en Moderna. Er zijn drie mensen overleden aan hartproblemen na myocarditis of pericarditis.

Lareb: ,,In deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis of pericarditis na vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is”

“Het risico op myocarditis en pericarditis door Covid is groter is dan door de coronavaccins. Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst en onregelmatige hartslag, die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen”

Doden

Lareb kreeg verder ook 2080 meldingen van trombose en embolieën na coronavaccinaties, Er zijn 683 meldingen gedaan van overlijden na een coronaprik. Daarbij is belangrijk dat de bijwerking van het vaccin niet de oorzaak is van het overlijden.

Hieronder meer info over de bijwerkingen:

Bron: AD, Lareb

Leave a Reply